Zdrave navike stiču se u vrtiću

Svaki  novi naraštaj sve se više odvaja od prirode. Povrće i voće, često upitne kvalitete, kupujemo u trgovačkim lancima, vrtove je u gradovima teško naći. Ipak, jedan je u Varaždinu nemoguće zaobići, onaj u Dječjem vrtiću Bajka koji uređuju najmlađi. Uzgajaju tamo sve od jagoda do peršina, jedu domaće, a svoje su zeleno carstvo prijavili i za najljepši školski vrt.

Priroda i društvo ovdje nisu samo šarene slike na ogradi i mališani znaju da mrkva ne raste na policama trgovina. Imaju gdje naučiti, u vrtu na kojem bi im mnogi pozavidjeli i u kojemu sami uzgoje ono što kasnije jedu. 

Voćnjaci do kud pogled seže, u njima jabuke, maline, mališanima posebno drage. Zato jer ih mogu jesti, kažu u glas. Voćnjaci se navodnjavaju, štite od tuče. Poseban kutak imaju i za začine. Cijela ta zelena idila prostire se na više od pet tisuća metara četvornih.

Cilj - stvoriti kod djece poseban odnos s prirodom, od malih nogu učiti ih zdravim navikama. Jer, sve to, nakon što uzgoje i uberu, nalazi se na njihovim jelovnicima, pa tako i zdrava užina koja u ovakvom ambijentu bude još slađa.