Odbjeglog prasca s Velebita spašavali HGSS-ovci

Zadarskim spašavateljima su se zaredale ovih dana neuobičajene akcije. Nakon ljubitelja zvijezda spasili su jedno prase, i tako pomogli stanovnicima Velebita starije životne dobi da ne izgube vrijednu životinju. Iscrpljenog i ozlijeđenog prasca obitelji Modrić GSS-ovci su vratili u tor.

U 13.00 stigla je dojava iz centra 112 da se na području Ćelavca, predio Duboke Jasle, nalazi prasac težine 110 kg koji je pobjegao iz tora i nalazi se pored kućice. U tom dijelu pastiri čuvaju krave, ovce, koze i ostale domaće životinje.Budući da je prasac pobjegao 800 metara u brdo na nepristupačan teren, obitelj Modrić zatražila je pomoć HGSS-a.

Odmah po dojavi trojica spašavatelja odlaze na teren i pronalaze iscrpljenog, ozlijeđenog i dehidrianog prasca. Nakon što su ga napojili i spustili sa stijene, spašavatelji su se nadali da će prasac ostatak puta prehodati, no svi pokušaji da ga osove na noge bili su bezuspješni pa su od grana koje su pronašli u okolici složili improvizirana nosila na koja su položili ozlijeđenu životinju. I počeo je dvosatni silazak sa brda prekidan čestim zaustavljanjima jer prase nije mirno ležalo na nosilima. Na kraju su ga zamotali u deku što je ubrzalo posljednju etapu spuštanja. Ova neobična akcija spašavanja uspješno je završena u 19:30. Odbjegli je prasac predan obitelji Modrić.

Osim ljudi spašavali smo krave, konje, ovce, koze, pse, mačke pa čak i jednog dupina, ali prasca nikada do sada, rekao nam je jedan od spašavatelja dodavši kako ne vjeruje da će se ponovno imati ovako neobičnu intervenciju.