Naturistički kampovi prenamijenjuju se u konvencionalne

Istra i sredinom rujna dnevno ugošćuje oko 150 tisuća turista. Velik dio njih u kampovima, a mnogi u naturističkim. No, broj naturista već nekoliko godina opada, svake sezone procjenjuje se od 5 do 8%. Naturizam stagnira, stoga se mnogi naturistički kampovi prenamijenjuju u konvencionalne. 

Kamp Istra u Funtani iduće sezone neće biti naturistički. Prenamijenit će se u tekstilno luksuzno ljetovalište. U takve je kampove, smatraju, isplativije investirati. Tekstilni kampovi rastu puno brže, reagiraju puno bolje na investicije. To znači da sa ulaganjima se znatno povećavaju i noćenja i prihodi, kadrovi i tako dalje. Dok u naturizmu ta rekacija zna biti manja, rekao je Bruno Radoš, direktor Valamarovih kampova.

Zlatnih 70-ih imali smo 33 naturistička središta i 6 milijuna noćenja godišnje. Danas trostruko manje. Naturizam stagnira. No u Medulinskoj Kaželi ne bilježe pad naturističkih gostiju. Stoga će za iduću sezonu ulagati u parcele, kampove te dodatne sadržaje i u naturističkom dijelu kampa. Naturist gsot ima drugačiju sezonalnost, zahtijeve i to treba pratiti i nuditi ono što taj gsot traži, kaže Manuela Kraljević, direktorica marketinga Arena Hospitality grupe.

Naturistički se kampovi, smatraju stručnjaci, mogu oživjeti ulaganjem u nove sadržaje vezane uz zdrav život, prehranu, tjelovježbu. To nažalost za sada ne postoji. Ne postoje investitori koji su spremni ulagati. Ali vidte u Italji su otvorena 2 nova centra i u svijetu to funkcionira. U Americi je porast za 15 posto, ističe Jerko Sladoljev, predsjednik Udruge Top 10 kampova.

Od takvih bi ulaganja zasigurno profitirali i naši naturistički kampovi. Procjenjuje se, naime, da u Europi ima oko 5 milijuna naturista.