Eric Lu (20, SAD) laureat pijanističkog natjecanja 'The Leeds'

Mladi američki pijanist Eric Lu (20) ovogodišnji je laureat prestižnog pijanističkog natjecanja 'The Leeds'.

'The Leeds International Piano Competition', međunarodno pijanističko natjecanje održava se od 1963. svake tri godine u Leedsu uz potporu Sveučilišta Leeds. Ove godine uvedene su i neke novosti, između ostalog i održavanje prvog (preliminarnog) kruga natjecanja, koje je održano početkom travnja, u Berlinu, New Yorku i Singapuru. Drugi krug natjecanja, polufinale i finale održani su od 6. do 15. rujna u Leedsu.  

Ovogodišnjim žirijem predsjedao je Paul Lewis, ujedno i umjetnički kodirektor natjecanje, a članovi su bili neki od najistaknutijih pijanista i glazbenika našeg doba – britanski dirigent Adam Gatehouse, kineska pijanistica Sa Chen, austrijski kompozitor i pijanist Thomas Larcher, norveški violinist i kompozitor Henning Kraggerud, britanska pijanistica Imogen Cooper, glazbena ravnateljica Southbank Centra Gillian Moore, njemački pijanist i dirigent Lars Vogt i izraelski pijanist Shai Wosner.

Nakon što su u dvije koncertne večeri svih pet finalista odsvirali klavirske koncerte uz The Hallé Orchestra  pod ravnanjem maestra Edwarda Gardnera, žiri je na osnovu svega pokazanog i tijekom natjecanje, kako je istaknuo predsjednik žirija Paul Lewis, donio odluku da je ovogodišnji laureat 'The Leedsa', Eric Lu (20) iz Sjedinjenih Američkih Država. Osim laskave titule pobjednika ovog prestižnog natjecanja pobjednik je nagrađen zlatnom medaljom 'The Dame Fanny Waterman'  i 25 000 funti. Drugoplasirani Mario Häring (28) iz Njemačke nagrađen je s 15 000 funti, dok je trećeplasirani Xinyuan Wang (23) iz Kine osvojio 10 000 funti.

Nagradu orkestra 'Terence Judd Hallé Orchestra'  također je osvojio pobjednik Eric Lu, dok je nagradu 'Yaltah Menuhin'  za najbolju komornu izvedbu (koja je dio polufinala) osvojio drugoplasirani Mario Häring.

Uz ove nagrade žirija po prvi puta dodijeljena je i 'Medici TV nagrada publike', za koju se moglo gotovo do zadnjeg časa natjecanja glasati na stranicama natjecanja. Miljenik publike je trećeplasirani Xinyuan Wang koji je zahvaljujući svojim glasačima osvojio 'koncert uživo' na kanalu medici.tv  u naredne tri godine.

Svjetski poznati pijanist Lang Lang, ambasador ovog natjecanja od 2015. i od večeras počasni doktor Sveučilišta Leeds uručio nagradu pobjedniku, dok je zlatnu medalju mladi Eric dobio osobno od Fanny Waterman (98), jedne od utemeljiteljice ovog pijanističkog naticanja.

Prve tri nagrade donose i mnoge angažmane mladim glazbenicima, od koncerata s prestižnim orkestrima do snimanja nosača zvuka. Ali i sam plasman u ovo iscrpno natjecanje otvara vrata profesionalnim angažmanima mladih glazbenika.

Hrvatskog finalistu, Aljošu Jurinića pretplatnici Majstorskog ciklusa  Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije moći će vidjeti u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 9. svibnja 2019. kada naša mlada pijanistička zvijezda izvodi jedan od najpoznatijih klavirskih koncerta – Koncert za klavir i orkestar u b-molu, op. 23 Petra Iljiča Čajkovskog.