Oprezno s gljivama - najljepše mogu biti najotrovnije

Na putu iz Varaždina prema Zagrebu starom cestom, mnogima je u sjećanju ostala Paka i njezini mještani koji uz svoje kuće putnicima nude svježe ubrane vrganje. I danas je šumovita i brdovita Paka nadaleko poznata po svojim vrganjima. A u čast toj šumskoj deliciji tamo su petu godinu održani Dani vrganja.

Iako su Dani vrganja privukli brojne posjetitelje, u berbi gljiva najviše sreće imali su domaćini koji dobro poznaju ove šume.

Najveći ubrani vrganj težio je gotovo pola kilograma. Našao ga je Stjepan Pali: Držao sam se nizina, voda se slijevala niz brda, pa su veliki vrganji rasli tamo u niskim terenima, kazao je.

No uvijek treba biti oprezan, osobito ako niste dobar poznavatelj gljiva.

Ljudi beru sve i svašta, dolaze iz šume s punim košarama, ne znaju uopće što su ubrali. Beru gljive jer im izgledaju lijepo. Međutim to je najveća pogreška jer lijepe gljive nažalost ponekad mogu biti i najotrovnije gljive, upozorava Branko Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološko - gljivarskog saveza.

Stoga je preporuka  obratiti se stručnjaku ili još bolje - učlaniti se u gljivarsko društvo. Njih u Hrvatskoj ima više od 30. A uz to što su odlični za jelo, vrganji se mogu - i piti.

Pogledajte prilog!