Mozart za djecu

Približiti operu onima kojima je opera rijetko dostupna cilj je grupice mladih entuzijasta - pjevača u splitskom HNK-u i studenata Umjetničke akademije koji su u kolovozu i rujnu u malim sredinama izvodili Mozartovog „Bastiena i Bastienu". Na hrvatskoj sceni rijetko viđenu komičnu operu.

Mladi kazalištarci nastupili su u Omišu, Kninu, Solinu i Kaštelima, a posljednji put u sezoni, u Bolu na Braču. Komičnom operom koju je Mozart napisao sa samo dvanaest godina, publici su pokazali da opera može biti i te kako zabavna. U vrelim ljetnim večerima - pravo kulturno osvježenje.

Mi smo svi mladi glazbenici, pokušavamo nešto napraviti i pridonijeti kulturi i proširiti publiku koja voli operu i djecu od malih nogu naučiti ih da to vole, kaže Ana Malovan, studentica glazbe Umjetničke akademije.

Nije sve u bogatstvu. U životu treba naći i viši smisao - pouka je niti sat duge opere u produkciji Splinskog kulturnog ljeta, čije su izvođenje podržale turističke zajednice gradova domaćina. "Bastiena i Bastienu" mladi pjevači žele izvoditi i preko godine u školama.

Kratka organizacijski jednostavna opera koja ne zahtijeva orkestar nego samo klavir Zorana Velića za gostovanja i mladu publiku - pun je pogodak.