Veleposlanik Thorning: Hrvatska vam se jednostavno mora svidjeti

Prema raznim istraživanjima Danci pripadaju u najsretnije ljude na svijetu. Zašto je to tako i još mnogo drugih zanimljivosti novinarki Dubravki Žiljak ispričao je danski veleposlanik u Hrvatskoj Christian Thorning.

Nekad poznata kao "čuvar Baltika", Kraljevina Danska najmanja je i najjužnija skandinavska država. Sastoji se od poluotoka Jutlanda i 406 otoka. Politički joj pripadaju Grenland i Farski otoci. Danska monarhija najstarija je preostala monarhija u Europi i četvrta najstarija na svijetu. Zemlja je to Andersena, Lega, Male Sirene. Prosječno svaki drugi dan u Danskoj je kišan. Stopa rastava jedna je od najviših u Europi. Od oko 5 i pol milijuna stanovnika, Danci čine 90 posto.

Iz glavnoga grada Kopehagena 2017. u Hrvatsku je na mjesto veleposlanika stigao Christian Thorning. Hrvatsku je ipak upoznao kao turist. Triput je bio u Dubrovniku. Grad ga je oduševio.

Napominje kako su Danska i Hrvatska po mnogočemu slične - veličini, broju stanovnika, članstvu u NATO-u, EU. Kako unaprijediti odnose bit će tema konferencije o "pametnim otocima" koju će dansko veleposlanstvo organizirati na jesen.

Kao i većina Danaca najviše uživa u kućnoj atmosferi. No posebno voli kazalište. U loži broj 11 već se udomaćio. Veliki je ljubitelj baleta i opere.

Zagreb mu se jako sviđa zbog svoje veličine, ali i raznolikosti. U sljedeće tri godine Christian Thorning imat će priliku još bolje upoznati našu zemlju za koju kaže da je zemlja koja vam se jednostavno mora svidjeti.