Festival "Fra Ma Fu" u Fažani i na Brijunima

Festival reportaža "Fra Ma Fu", nazvan po čuvenom reporteru i velikom putniku Franji Martinu Fuisu, nakon tri godine seli se iz njegove rodne Virovitice na novo odredište. Četvrti Fra Ma Fu održat će se od 20. do 23. rujna u Fažani i na Brijunima.

Ovogodišnji Fra Ma Fu festival u Multimedijalni centar u Fažani i na fažanske trgove te na Brijune donosi atraktivne programe, izložbe, promocije, projekcije filmova recentnih hrvatskih i inozemnih autora. Uz to bit će održane radionice u kojima će gostima festivala, stanovnicima Fažane i okolnih mjesta svih uzrasta te turistima biti otkrivene male tajne crtanja stripa, animacije i fotografije.

Za mlade još neafirmirane novinare i studente bit će organizirana novinarska radionica uz mentorstvo vrsnih predavača, a bit će održan i okrugli stol o novinarskoj (ne)solidarnosti. Festival će zaključiti dobrotvorni Bal tridesetih na  Brijunima od kojeg dio prihoda ide za poboljšanje životnih uvjeta slonice Lanke u brijunskom safari parku.

Za uzvanike bala prema receptima i kuharicama iz tridesetih godina, a koji su dio zbirke "Puntijar", kuhaju Zlatko Gal, Budimir Žižović i Đelo Hađiselimović

U nedjelju snima se jedna od milenijskih fotografija čuvenog Šime Strikomana, stalnog suradnika Fra Ma Fu festivala. Pet stotina sudionika Festivala, gostiju i stanovnika Fažane načinit će lik Mate Parlova i ta će fotografija otići u svijet kao simbol Fažane. Na ovogodišnjem festivalu sudjeluje, a kroz programe će proći više od stotinu izvođača.

Festival je započeo kao festival reportaže i reportera, a pretvara se u multimedijski festival koji baštini Fuisovo ime i djelo te potiče novinare, pisce, pjesnike crtače stripova i ostale umjetnike na stvaralaštvo te afirmiranje turističke reportaže i putopisa kao novinarske forme, kojima se obogaćuje i oplemenjuje ukupna vrijednost turističke ponude, a time i bolje razumijevanje među državama i narodima.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska uoči festivala gostovali su direktor Goran Gazdek, Radomir Korać, načelnik općine Fažana i Ivan Žada, direktor produkcije.