51. PIF: Zagrebom vladaju lutke

Počelo je 51. izdanje PIF-a - Međunarodnog festivala kazališta lutaka, koje u natjecateljskom programu donosi 16 predstava iz 18 zemalja.

U bogatom popratnom programu lutke oživljavaju i izvan kazališta, a na otvorenju PIF-a izvedena je prava lutkarska ekskluziva: predstava 'Fantazija' karlovačkog kazališta Zorin dom.

Marionete na dugim koncima prvi su put zaživjele kao hrvatska lutka. Visoke su oko 2,5 metra, što znači da su na toj visini i glumci na marionetskom mostu. Jedna lutka ima čak 37 konaca.

Kazalište Zorin dom oživjelo je tisućljetnu azijsku lutkarsku tehniku u svojoj predstavi 'Fantazija': Za razliku od drugih lutkarskih tehnika, kod ove nemaš taj kontakt s lutkom. Puno je teže upravljati lutkom i, primjerice, kroz nju dati neke emocije,  objašnjava lutkar Giulio Settimo koji je nedavno proglašen najboljim glumcem na lutkarskom festivalu u Kijevu.

Predstava 'Fantazija' je posvećena Waltu Disneyu i mašti, a upravo svijet mašte donosi i japanski lutkarski vodvilj. Kuruma ningyo je suvremena verzija tradicionalnih japanskih lutaka na kotačima, prije su bila potrebna 3 glumca, no sada jedna osoba upravlja lutkom,  kaže koordinatorica kazališta PUK iz Japana Tamiko Onagi.

Lutke, osim u kazalištu, žive i na platou Mamutice i u paviljonu Zrinjevac. PIF donosi i suvremeno kazalište predmeta, poput voća s kojim radi izraelski dvojac Jonathan, a tu je i kazalište Puzzle, koje udahnjuju život papirnatim rupčićima i starim vrećicama.

S jedne strane je lutkarstvo uvijek donekle i konzervativno jer čuva forme, a s druge strane uvijek je i avangardno -  ove godine to na PIF-u vidimo kroz razne lutkarske tehnike,  ističe urednica službenog programa PIF-a Livija Kroflin.

Od Virovitice Rijeke, preko Rusije do Gvatemale - lutke su stigle u Zagreb, u kojemu svi putovi do 21.  rujna vode na PIF.