'Čipka i dizajn' u Lepoglavi

Uživati u lepoglavskoj čipki, jednom od nematerijalnih kulturnih dobara pod UNESCO-ovom zaštitom, moglo se uživati protekli vikend na 22. Međunarodnom festivalu 'Čipka i dizajn'.

Na festivalu je bio izložen makroprikaz izrade slavne lepoglavske čipke. Vidimo razliku između gušće i rjeđe isprepletenih niti,  napominje voditelj 'Živog tkalačkog stana' Željko Knezić.

No, prebiranje batićima s iznimno tankim koncem mnogo je teže. Radi se o jednom od najsloženijih načina izrade čipke. Jedinstveni na njoj su i barokni motivi te popune.

Tajna zanata je da moraš raditi i raditi, i unaprijediti svoje znanje da bi bila kvalitetna, dobila oznaku izvornosti da je original,  ističe mentorica izrade lepoglavske čipke Štefica Špiljak.
Lepoglava sutra postaje čipkarsko središte svijeta
Samo za jedan ružin podložak iskusnoj čipkarici treba četiri do pet dana po osam sati rada, a već poznati šator izrađivao deset tisuća sati. Iznimno su vrijedni zato i odjevni predmeti s detaljima čipke, koji su se mogli vidjeti na festivalu. 

Čipka je danas vrlo popularna, modi je, i svi je na neki način žele imati. Naša lepoglavska je perfektna za takve stvari,  kaže voditeljica turističkog ureda Lepoglave Ljubica Dubovečak.

Čipka nije samo tabletić, umjetnost je i brend Lepoglave, i cijenjena je u cijelom svijetu.