Eksplozija stilova na Festivalu svjetskog kazališta

Predstavom '5 lakih komada' švicarske redateljske zvijezde Mila Raua u zagrebačkom HNK-u počelo je 16. izdanje Festival svjetskog kazališta. Ove godine, u smanjenom obujmu, predstavlja se ponajbolje od europskog kazališta.

Na programu su tek tri predstave koje donose presjek eksplozije stilova, od dokumentarnog teatra do tzv. velikih repertoarnih naslova u osuvremenjenom obliku, nakon kojih publika kući ne odlazi ista kao prije.

'5 lakih komada' nije nimalo lagan kazališni komad. Petero djece, između 8 i 13 godina, na sceni uprizoruju mračni bezdan odraslih. Njihova priča satkana je od zločina najzloglasnijeg belgijskog ubojice djece i silovatelja Marca Dutrouxa.

Kako redatelj Milo Rau politički teatar i dokumentarno kazalište spaja s rekonstrukcijama istinitih priča publika je mogla vidjeti na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u subotu i nedjelju.

Zapravo je riječ o lekcijama i glumi, iz svake lekcije odabrali su igrati roditelje ubijene djece, policajca, roditelje Dutrouxa, i za njih je to gluma, igra. Za publiku je vrlo stvarna. Ja sam jedini odrasli glumac na pozornici. U ulozi manipulatora. To je svakako predstava s djecom, ali za odrasle,  objašnjava glumac i trener izvođača Peter Seynaeve.

Drugom predstavom, 'Macbettu', koja je na rasporedu 21. rujna festival će publiku povesti na mitsko koreografsko putovanje nalik Fellinijevim filmovima. Radi se o jednom europski značajnom projektu kojim se nastoji oživjeti tradicija igranja na sardenskom jeziku,  napominje suvoditelj festivala i ravnatelj Drame HNK-a Zagreb Ivica Buljan.

Posljednja predstava 'Rikard III' u režiji gotovo kućnog redatelja, slavnog Thomasa Ostermeiera, 28. I 29 rujna zaokružit će njegov šekspirijanski krug.

U predstavi nastupa glumac Lars Redinger, jedno od najvećih imena teatra i filma. On je i vođa benda koji se bavi 'hipsterskim' pogledom na berlinski rock 70-80-ih godina,  ističe Ivica Buljan.

Suvoditeljica festivala i intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč zadovoljna je time da su uspjeli dovesti dva redatelja koje još nismo gledali u Hrvatskoj: Od samih početaka godine 2003. to nam je i bila namjera - upoznavati redatelje koji su eminentni u kontekstu teatra i svijeta.

Festival unatoč smanjenim sredstvima, nastavlja tradiciju 'svjetskog' s ove tri predstave koje ukazuju na trendove suvremenog europskog kazališta, koje žele pratiti i u zagrebačkom HNK-u.