'Proba orkestra' u ZKM-u: Fellinijeva metafora društva

Kazališnu sezonu Zagrebačkog kazališta mladih otvorila je 'Proba orkestra'. Riječ je o kazališnoj adaptaciji kultnog Fellinijeva klasika iz 1978. godine, u kojemu je orkestar metafora društva, a dirigent vlasti.

Iza probe, krije se prava predstava, a, iako se čini da su profesionalni orkestar, većina samo glazbenike glumi. Instrumente su svladali tijekom 2 mjeseca priprema.

To da glumcima leži i glazba potvrđuje dobar dio zagrebačkih kazališta čiji članovi ansambala sve češće osnivaju vlastite bendove.

Nemamo svoj bend nažalost, no mogao bi se lako osnovati. Evo tu je Anđela Ramljak koja već drugi put svira i koja se tako i zaljubila u trubu, što je prekrasna ljubavna priča,  komentira Barbara Prpić koja tumači ulogu novinarke.

Hrabrosti je trebalo i glumcima, ali i glazbenicima koji su preko audicije postali dio glumačkog tima na sceni.

Davali smo si međusobno savjete kako držati instrument, kako stajati na pozponici i tome slično,  kaže student Muzičke akademije, violončelist Janko Franković.

U toj orkestralnoj podjeli glumac je, pak, redatelj: Edvinu Liveriću to je već 15. režija, no ova je zapravo jedna neprekinuta scena koja traje 85 minuta s 20 glumaca u njoj.

Ono što je mene najviše zanimalo, i po čemu je Nina Mitrović, koja je pisala tekst, je što se s društvom desilo kroz 40 godina, i što je s njim danas,  objašnjava redatelj Edvin Liverić.

Dramatruški predstava prati filmsku Fellinijevu strukturu, a glazba Nine Rote prelijeva se s aranžmanima poznate glazbenice Merime Ključo koja stoji iza glazbenog rada s glumcima.

Publika gotovo u ulozi voajera, iako većinu vremena s osmijehom na licu, uz orkestar prolazi katarzu.