Počela 11. Konferencija LHC Days in Split

U organizaciji Sveučilišta u Splitu, splitskog Fakulteta elektronike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u ponedjeljak je u Palači Milesi otvorena 11. konferencija LHC Days in Split na kojoj sudjeluju znanstvenici iz cijelog svijeta.

Glavna tema konferencije su najnovijih rezultati iz područja fizike na LHC-u u CERN-u u Ženevi, kao i u područjima kozmologije i astro-čestične fizike.

Splitski fizičar Ivica Puljak podsjetio je da se konferencija organizira svake dvije godine počevši od 1996., a stotinjak ljudi iz cijelog svijeta na skupu koji traje tjedan dana razmjenjuju svoj znanstvena iskustva. Higssov bozon otvorio nam je puno pitanja, primjerice, zašto smo ga uopće pronašli jer po našim teorijama nije trebao biti tu gdje je, ali smo ga ipak pronašli. Otvara se i niz drugih pitanja na koja trenutno pokušavamo odgovoriti među kojima je i:  Što je crna materija i crna energija od koje se sastoji 95 posto svemira?, rekao je Puljak.

Grčki fizičar Paris Sphicas, koji je drugi put u Splitu, govorio je o važnosti pronalaska Higssova bozona koji se posljednjih 40 godina tražio u raznim laboratorijima, dok se 2012. nije pronašao u CERN- u. Objasnio je da je ta čestica drugačija od svih prethodno pronađenih u povijesti fizike, posebne je prirode te najavio da će se ispitivati zasigurno sljedećih 15 godina dok se razumiju sva njena svojstva. Sphicas je naglasio da je, osim pitanja što je to crna materija, crna energija, pred fizičarima je i problem vezan uz masu neutrina i problem beskonačne gustoće energije koje postoje u svemiru. Svi su ti problemi međusobno povezani i oni će biti horizont fizike u sljedećih 50 godina. Ono što se sada razvija u CERN-u tek je jedna etapa s obzirom da se znanost stalno razvija i napreduje, rekao je.

Osnivač konferencije Danijel Denegri rekao je da konferencijom žele promovirati znanost u Hrvatskoj, odnosno fiziku elementarnih čestica te dodao da se u Hrvatskoj time bavi 50-ak ljudi.

Na 11.  konferenciji LHC Days in Split su znanstvenici iz cijelog svijeta, a riječ je većinom o mladim ljudima koji će predstaviti rezultate istraživanja za svoje doktorate.

U Staroj gradskoj vijećnici u 19 sati bit će otvorena i izložba ORIGIN Postanak i evolucija svemira inspirirana razumijevanjem evolucije svemira, a tijekom izložbe predviđene su i radionice za učenike. Okrugli stol Razumijevanje svijeta kroz umjetnost i znanost održat će se 20. rujna u 20 sati u Palači Milesi. Panelisti su: James Beacham, Michael Hoch, Chiara Mariotti, Nikola Godinović te umjetnici Braco Dimitrijević i Branko Franceschi, a govorit će o vezi između umjetnosti i znanosti.

Konferencija se održava do 22. rujna.