Zaviri ispod - donje rublje i higijena

U Muzeju Đakovštine otvorena je izložba 'Zaviri ispod - donje rublje i higijena'. Zbirka rijetkih odjevnih i uporabnih predmeta u Slavoniju je došla iz kutinskoga Muzeja Moslavine, a prikazuje kako je izgledalo izazovno i praktično donje rublje 19. i prve polovice 20. stoljeća. U Muzej Đakovštine zavirila je i naša osječka ekipa.
Rublje je danas neizostavan higijenski odjevni predmet ili provokativni dodatak, no nekada je taj dio odjeće bio ponajprije korisno pokrivalo. Posjetitelji izložbe mogli su tako vidjeti gaće za odlazak ginekologu, ali i omiljeni model bakinih gaća koje su često imale istaknuto mjesto na štriku za sušenje rublja.
Kada je riječ o uporabi rublja, na selu je nesputanost pokreta dugo bila glavni kriterij. Gaće seoska žena nije nosila sve do sredine 20. stoljeća. Ostalo gotovo ništa nije nosila. Grudnjaci, korzeti, svilene najlonske, čipkane tangice i sve ono što je na ovoj izložbi izloženo, znači to je građansko, rekla je autorica izložbe Slavica Moslavac.

Prikazani su odjevni predmeti s područja Moslavine, hrvatske Posavine, Banovine, Bilogore i Slavonije. Rublje je bilo osmišljeno u skladu s onodobnim moralnim normama, no i veličina je bila važna. Žene su svom budućem ženiku morale isplesti nakurnjake kojih je bilo raznih veličina. A mjerile su tako da su poslale susjedu, tako da je ona to išla vidjeti, odšacati kako je to rekla, i onda je ona poklanjala, objašnjava

Muzej Đakovštine tako je jedno od rijetkih mjesta gdje 'Zaviriti ispod...' možete bez bojazni od prijekornih pogleda.