Nesvakidašnja šetnja Novim Zagrebom

Da šetnja Novim Zagrebom može biti ugodna, ali i uzbudljiva poput detektivske potrage, dokazuju povjesničari umjetnosti iz Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja iz Zagreba. Otkrili su neka mjesta umjetničkih intervencija u ovome dijelu grada.

Znatni dio umjetničke produkcije 70-ih godina prošloga stoljeća na području  Hrvatske obilježile su intervencije umjetnika u javnom prostoru grada. Umjetnici to čine na različite načine, a posebno im je zanimljiv netom izgrađeni Novi Zagreb. Tada spavaonica bez kina, kazališta, galerija, vapila je za nekim oblikom kulturne akcije.

Tu temu istražila je mlada povjesničarka umjetnosti Patricia Počanić koja nas je provela kroz mjesta nekadašnjih umjetničkih intervencija.

Preko puta današnjeg Muzeja suvremene umjetnosti bila je realizirana akcija „Slavoluci" u povodu manifestacije „Plastex art" 1975. gdje su studenti arhitekture napravili slavoluke od stiropora iznad urbanih staza koje su napravili stanovnici grada.

Bio je to njihov hommage slobodnom kretanju u gradu koji nije definiran rasterom ulica i staza. Na križanju današnje Trumbićeve ulice i Avenije Dubrovnik MM centar, umjetnik Ladislav Galeta na zaboravljenoj lokomotivi  organizirao je predstavu Kugla glumišta.

Šetnja nas vodi malo dalje, do Meštrovićeva trga u Zapruđu.  Ono je jedno od rijetkih mjesta koje je oplemenjeno javnom plastikom. Skulptura Nikole Koydla jedna je od rijetkih vrlo kvalitetnih skulptura koja je postavljena u Novom Zagrebu. Ona je bila predložena u sekciji Prijedlog 13. Zagrebačkog salona 1978., a realizirana malo poslije. Bila je zamišljena kao fontana, međutim postavljena je bez izvorne funkcije.

Ispred Zagrebačkog velesajma skulptura je Mile Kumbatović „Stup proizvodnje". Sedamdesete godine prošloga stoljeća bile su doba participacije radnika u umjetnosti. Tako su stanovnici Zapruđa zamoljeni da jedne večeri u svojim stanovima pola sata gase i pale svjetla te tako stvore intervenciju u vizuri svoga naselja. Radnici Čistoće zamoljeni su da iz prikupljenog smeća odaberu predmete koje žele izložiti. Učinili su to vrlo uspješno, a izložba je održana na platou Mamutice.

U današnjem Skokovu prilazu s balkona su na fasade susjednih kuća proicirani crtani filmovi, a Elektra je zamoljena da ugasi javnu rasvjetu. Građani su bili oduševljeni, pa se akcija ponovila više puta.

Čini se da Zagrepčani vole svoj grad. To se vidi po grupama na društvenim mrežama. Postoji pozitivna nostalgija.

Prostor Novoga Zagreba otkriva sve više građana, ali i turista. Mjesto sjajnog urbanizma, dobre prometne povezanosti, javnih prostora punih zelenila čine ovaj dio grada poželjnim za život.

Šetnja u organizaciji Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja dio je projekta „Koraci grada - Novi Novi Zagreb" koji uz znanstveni ima i aktivistički cilj, zaštitu urbanog koncepta Novog Zagreba.