Univerzalna 'Kaštanka'

U samo godinu dana koprodukcija Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar 'Kaštanka', priča o kujici koja se nalazi na životnoj prekretnici, nanizala je mnoga međunarodna priznanja.

Premijerno izvedena prije godinu dana prema istoimenoj Čehovljevoj noveli, to je lutkarska predstava koja oduševljava publiku gdje god se izvodi: od daleke Kine do malo bližeg Plovdiva,a tu su i festivali u regiji.

Priča s vrlo malo teksta vodi nas kroz život malene kujice Kaštanke koja se nađe na prekretnici: ostati kod prvog gazde grubijana koji joj ne posvećuje pozornost, ali ipak je voli, ili kod cirkusanta koji joj osigurava hranu i smještaj, no prisiljena je na rad u cirkusu.

Ljepota Kaštanke je u tome što ima jedan svoj minimalizam. To su čiste slike i savršena animacija. Priča je univerzalna jer su iz predstave izašle emocije - ona je jako emotivna,  ističe redateljica Vjera Vidov.

Topla priča o najboljem čovjekovu prijatelju, koju na sceni izvodi četvero mladih glumaca-lutkara, postigla je velik uspjeh u Pekingu gdje je u konkurenciji od 1500 prijavljenih predstava prošla selekciju od deset najboljih, dok je na međunarodnom lutkarskom festivalu u bugarskom Plovdivu proglašena najboljom stranom predstavom, a Sara Lustig u ulozi Kaštanke najboljom glumicom.

Lutkarstvo je moja prva ljubav - to je nešto meni izuzetno drago,  kaže glumica i asistentica redateljice Sara Lustig, a glumac Goran Vučko dodaje: Naravno da su nagrade poticaj za dalji rad i potvrda da idemo u dobrom smjeru i da tako treba nastaviti.

Predstava je sudjelovala do sada na deset festivala u regiji i u Kini, i osvojila je deset nagrada, 
napominje ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš.

No, tu Kaštankinu uspjehu nije kraj jer pred mladom glumačkom postavom novi su izazovi pa će predstavu do kraja godine izvesti na još osam festivala.