Dragulji naše kulturne baštine u Visokom

Provjerili smo kako napreduje obnova kulturne baštine u Visokom u Varaždinskoj županiji: crkve Presvetog Trojstva, kapelice Sv. Marije Magdalene i utvrde Čanjevo.

Kulturna blaga naše zemlje većinom znaju biti skrivena, udaljena od velikih gradova i središta i u lošem stanju. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju lokalne zajednice i Ministarstva kulture, objekti se obnavljaju i tako otkrivaju pravi biseri.

U Viničnom, prema Visokom, stoji čudesna kapelica Sv. Marije Magdalene. U njoj je svježe obnovljen oltar svetice - restauracija ugroženog oltara stajala je 80 tisuća kuna.

Oltar sv. Marije Magdalene je s početka 18. stoljeća i vrlo je vrijedan za ovaj kraj. Zaštićen je kao kulturno dobro. Ova crkva je također zaštićeno kulturno dobro, pa ministarstvo u skladu s mogućnostima obnavlja kulturnu baštinu,  napominje povjesničarka umjetnosti Vesna Pascuttini Juraga iz Konzervatorskog odjela Varaždin.

U crkvi Presvetog Trojstva u Visokom, nakon konzervatorsko-restauratorskih istraživanja, prije kraja sezone popravljaju se oštećenja na oslicima kojima je već prijetilo otpadanje. Još dvije će se godine originalnim sakralnim motivima vraćati izvorni izgled.

Radi se o baroknom osliku, s prijelaza 17. u 18. Stoljeće. To je definitivno jedan od rjeđih primjera u ovom djelu Hrvatske,  pojašnjava restaurator i konzervator Andrej Dokić.

Za arheološka istraživanja i obnovu nedaleke Utvrde Čanjevo u 15 su godina dva milijuna kuna uložili Općina Visoko, Ministarstvo kulture te Hrvatski restauratorski zavod.

Perspektiva jest ta da to kulturno blago zaživi, obnovi se, doživi zaštitu, ali cilj je, dakle, i da lokalna zajednica i posjetitelji lokalnih zajednica imaju neku perspektivu od toga,  napominje pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica.

Slijedi i suvremeno predstavljanje tog kulturnog blaga: utvrde izgrađene u 15. stoljeću kao burg obitelji Špiranić, a zatim Preškoci, a nakon čega je postala utvrda za nadziranje granice prema Osmanskom carstvu.