Lička šljiva - slađa i od prve bračne noći

Nakon trogodišnje nestašice zbog proljetnog mraza i snijega, u Lici su ove godine šljive napokon dobro rodile. Stabla doslovno pucaju pod teretom bogatog uroda, no mnogi će šljivici nažalost ostati neobrani. Mahom je ondje staro stanovništvo, mladih gotovo i nema.

Gotovo svuda u Lici ove su godine iznimno dobro rodile šljive. Ne samo da su dobro rodile nego su i pune šećera. Kao melem su, pa slađe od one prve bračne noći. Jel se vi toga sjećate? Kako da ne. Davno bilo sad se spominjalo, tvrdi Dara Kljajić, jedna od beračica.  Veselo je u ličkim šljivicima. Uz pjesmu lakše se bere.

Kažu nam da je u ovom dijelu Like mikrolokacija za uzgoj voća bogodana. Ja sću možda sada zvučati lokalpatriotski ali mi imamo sigurno najkvalitetniju šljivu. Znači samo podneblje okrenuto prema istoku, sunčana strana, tlo je toliko kvalitetno da je ta šljiva puna šećera, kaže Milan Dotlić iz Nebljusa.

U ovom selu uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, tik uz Unu i prekrasan Štrbački buk, nažalost, mnoge se voćke, a ponajviše šljive, neće pobrati. Slično je i u Gackoj dolini, u Prozoru, gdje je lička bistrica, autohtona šljiva, toliko rodila da se nudi vrlo povoljno, ali na stablu, jer nema koga da ju bere. Ovu godinu smo ponudili ljudima da sami dođu brati šljive sa stabla za jednu kunu po kilogramu, samo da se riješimo šljiva jer ne možemo pobrat sve, rekla je Suzana Božičević iz Prozora.

Nažalost s kvalitetom ili bez, ono što nedostaje u Lici je - čovjek. Pa ove male Enine ruke pune šljiva tek bude sjetu, ali i nadu da će jednog dana ove jesenske delicije imati tko brati.