Sve je spremno za 21. 'Zeljarijadu'

Od 18. stoljeća u Vidovcu, nedaleko od Varaždina, sadi se varaždinsko zelje, a danas ga proizvodi 1500 OPG-ova. Prošle godine namirnicu zaštićene izvornosti na području Europske unije, županija brendira kao gastronomsku posebnost, uz bučino ulje i klipić. U tijeku su posljednje pripreme za 21. 'Zeljarijadu' u Vidovcu.

U četiri dana trajanja, od 20. do 23. rujna, 'Zeljarijada' nudi Sajam starih zanata, Gospodarski sajam i Sajam zaštićenih proizvoda, Međunarodnu smotra folklora, natjecanje u kuhanju  Zeljarskog kotlića, Vidovečki gibanik i spravljanje najduže sarme na svijetu pripremljene od Varaždinskog zelja.

Središnji dio manifestacije je u subotu u 14 sati kada će se održati službeno
otvorenje te rezanje mega sarme, za koji mnogi tvrde da je najveća na svijetu. Prema riječima predsjednika Hrvatskoga kuharskog saveza Damira Crlenog, za pripremu rekordne sarme trebat će tri dana, 22 tisuće listića kiselog zelja, a na pripremi i kuhanju radit će 30-ak kuhara.

Sajam starih zanata, gospodarski i sajam zaštićenih proizvoda počinje u subotu od 9 sati. Istog dana od 17 sati održat će se Županijska smotra izvornog folklora te Međunarodna smotra folklora koja se nastavlja i u nedjelju. Istoga dana održat će se i mimohod KUD-ova i konjskih zaprega. Manifestacija u svom programu nudi i nekoliko koncerata.

'Zeljarijada' ove godine ima prvi put partnere, a to su općine Vinica, Maruševec i Petrijanec. Inače, Općina Vidovec nadaleko je poznata upravo po uzgoju i proizvodnji Varaždinskog zelja koje ima oznaku izvornosti na razini Europske unije od listopada prošle godine. Naime, tada je Odbora za politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pri Europskoj komisiji jednoglasno podržao upis naziva Varaždinsko zelje u Registar zaštićenih oznaka izvornosti.