Europski tjedan kretanja u NP Krka

Nacionalni park Krka tradicionalno se uključuje u Europski tjedan kretanja - promotivnim cijenama ulaznica za sve pješake i bicikliste. Javnosti su ovih dana pokazali i novouređeni vidikovac iznad Visovačkog jezera na koji su odlučili najprije povesti novinare. S njima i našu šibensku ekipu.

Stavili su parkovci novinare na kušnju - do vidikovca je trebalo pedalirati 5-6 kilometara brdovitim krajolikom. No imali su milosti, pripremili su hibridne bicikle. Doista je išlo glatko. Dah nam je zastao tek na kraju staze kad smo ugladali prizor na novouređenom vidikovcu - Vukovića podi.

Manifestaciju Europski tjedan kretanja organizira Europska unija, Environment DG, s ciljem da se produbi svijest javnosti i potaknu aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim tim poboljša kvaliteta života stanovnika europskih gradova. Ove godine održava se pod motom Kombiniraj i kreni (Mix and Move), a središnja tema je multimodalnost, odnosno održive metode prijevoza u organizaciji načina putovanja.

Bicikliranje nije samo ekološki prihvatljiva metoda prijevoza, nego i zdrava i zabavna sportska aktivnost. Kao takvu promovira je i Krka Trophy, biciklistički maraton zabavan za voziti, koji će se održati 30. rujna. Utrku organizira isti tim koji je zadužen i za Mitas 4 Islands – etapnu brdsko-biciklističku utrku na našim četirima kvarnerskim otocima. U cilju uživanja u prirodi, prekrasnim vidikovcima i mističnoj planini Promini, Krka Trophy vozit će se na četirima rutama, različitih dužina, prilagođenih i rekreativcima i profesionalnim biciklistima. Start i cilj svih četiriju utrka – Juriš na Drniš, Prominska patrola, Harambašin bijeg i Promina AM (all mountain) – je u Drnišu. Prijaviti se može na poveznici.