20 godina od prvog poslijeratnog koncerta u Vukovaru

U perivoju dvorca Eltz sinoć je održan svečani koncert Zagrebačke filharmonije u povodu obilježavanja 20 godina od prvog poslijeratnog koncerta u Vukovaru.

Koncert je održan u sklopu 20. Vukovarskog festivala komorne glazbe 'Vukovar pod zvijezdama'.

Na programu su bila djela Blagoja Berse, Ivana Zajca te Ludwiga van Beethovena. Ponosimo se da smo svake godine ovdje i da dajemo ono što najbolje znamo, a to je glazba,  rekao je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Uvijek je lijepo vratiti se u Vukovar i vidjeti kako napreduje grad i kako se lijepo obnavlja,  dojam je violinistice Zagrebačke filharmonije Asje Frank.

Svoj prvi poslijeratni nastup filharmonija je u Vukovaru održala 1998., i to na ruševinama dvorca Eltz: Bio je to prvi kulturni događaj u gradu i sama Eroica imala je svoju simboliku. Tada je u orkestru bilo više glazbenika nego što je bilo posjetitelja,  prisjeća se ravnateljica Gradskog muzeja Vukovara Ruža Marić.

Beethovenova Eroica svirala se tada s posebnim pijetetom i ponosom u čast Vukovaru: Danas je ovo mir i sloboda kao što treba biti, ali u ono vrijeme svi smo svirali s jednom gorčinom i tugom u srcu,  komentirao je vođa dionice kontrabasa Mimi Marjanović Gonski podsjetivši na ta tužna, ali i ponosna vremena: Zaista se radujem da sad nakon 20 godina istu ovu simfoniju možemo izvesti s novim snagama u orkestru.

Od svog prvog nastupa do danas Zagrebačka filharmonija čvrsto je podržavala ustrajnost Vukovaraca na  kulturnoj obnovi Grada Heroja. Uz ovaj tradicionalni koncertni nastup sudjeluju i na Vukovarskom festivalu komorne glazbe, manifestaciji Nebo nad Vukovarom, Vukovarskim adventskim svečanostima, a nastupili su i na obljetnici Dana sjećanja na žrtve Vukovara.