Ima li tuga miris, boju ili obujam?

S jednim od najpoznatijih bugarskih pisaca, gostom nedavno održanog Festivala svjetske književnosti, Georgijem Gospodinovim, razgovarali smo o njegovom nagrađivanom romanu Fizika tuge.

Nitko još nije izmjerio fizičke parametre tuge. Tuga vjerojatno ima gravitaciju, obujam, miris, boju,  rekao je na početku razgovora Georgi Gospodinov, najprevođeniji bugarski pisac nakon pada komunizma.

Njegov prozni prvijenac 'Prirodni roman' (1999.) objavljen je na više od dvadeset jezika, a sa svojim drugim romanom 'Fizika tuge', osvojio je tri nagrade za najbolji roman, među kojima su nagrada za roman godine u Bugarskoj i međunarodna nagrada u Švicarskoj. Bio je i u finalu sedam europskih i američkih priznanja za najbolju knjigu.

Gospodinov piše poeziju i drame. Aautor je grafičkoga romana, nekoliko knjiga kratkih priča i libreta za operu. Animirani film 'Slijepa Vajša', napravljen po njegovoj istoimenoj priči, bio je u najužem izboru za nagradu Oscar 2017. godine. Trenutačno živi u New Yorku zahvaljujući stipendiji Njujorške javne knjižnice.

U romanu 'Fizika tuge' piše 'kroniku našeg prostora i bivšeg vremena' kroz priču o unuku 1945. godine teško ranjenog bugarskog vojnika. Unuk vojnika kreće na put od gotovo cijelog stoljeća i tisuća kilometara, od prašnjave sajamske arene s kavezom u kojem tavori dječak-Minotaur, preko Juliette, koja cijeli život pred kinom iščekuje Alaina Delona, sve do podrumskog arhiva s bilježnicama u kojima su zapisani znaci starenja i smrti - stoji u kratkom sadržaju knjige.

Pogledajte razgovor s Georgijem Gospodinovim emitiran u novom izdanju emisije Knjiga ili život, koju prikazujemo utorkom na HRT3 te na usluzi HRTi: