U humanitarnoj Floti mira Mirno more 800 djece iz 20 zemalja

Najveći humanitarni jedriličarski projekt za djecu 'Flota mira Mirno more' doplovila je u Marinu Kaštela u Gomilici gdje će oko 800 djece iz 20 zemalja do subote uživati na novom zimskom bazenu i u brojnim radionicama na kojima će učiti o toleranciji i odbacivanju predrasuda.

Mirno more uključuje oko tisuću sudionika među kojima je 800 djece sa različitim vrstama životnih poteškoća,  od invaliditeta, kroničnih bolesti, do djece koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb i koji su proživjeli određene traume.

Imamo djecu iz cijele Europe među kojima je 20 različitih nacionalnosti. Projekt uključuje 200 volontera koji se nalaze na sto brodova na kojima od subote jedre po Dalmaciji. U utorak su uplovili u Marinu Kaštela i to je šesti put da ih se ovdje ugošćuje što nam je iznimno drago pogotovo što smo im ove godine mogli ponuditi bogatiji sadržaj, kazala je Tena Romani iz Marine Kaštela.

Djeca će danas cijeli dan imati brojne radionice, koje su namijenjene ostvarivanju novih prijateljstava, prevladavanju predrasuda, međusobnom učenju i izgradnji dugoročnog mira što je i osnovna ideja projekta. Ove godine imaju i radionicu plivanja na novom bazenu, ali i različite igre koncipirane tako da izgrađuju timski duh.

Na brodu je i studentica psihologije Tea Šarengradac koja volontira u projektu. Posao mi je brinuti o posadi na brodu. Ja imam ekipu dijabetičara iz Hrvatske i znam kako treba paziti na njih. Ja sam se zaljubila u cilj i svrhu ovog projekta. Zaista je divno vidjeti tako mladu djecu da se međusobno druže bez predrasuda i razvijaju toleranciju, da se osjećaju normalno iako neki od njih imaju razne bolesti i probleme. Oni su svi jednaki i ni u kom se slučaju ne osjećaju zakinuti, rekla je Šarengradac.

Imamo veliku želju da djeci omogućimo nezaboravan boravak. Dočekujemo ih otvorena srca i ponosni smo na domaćinstvo. Ove godine im pružamo neke nove sadržaje kao što je 25-metarski zatvoreni bazen i jedriličarski klub s velikim platoom. Ti će javni sadržaji tijekom cijele godine biti na raspolaganju građanima Kaštela, istaknuo je vlasnik Marine Kaštela kapetan Joško Berket.

Od 1994. godine Flota mira jedri jednom godišnje u Hrvatskoj i omogućuje socijalno i ekonomski zapostavljenoj djeci i mladima sudjelovanje na doživljajnom tjednu sa socijalno-pedagoškom pozadinom. Naziv "Mirno more" je uzet od tradicionalnog pozdrava i izraza dobrih želja dalmatinskih pomoraca.