Koja vam je prva asocijacija kada čujete riječi bolnička hrana?

Neukusno pripremljena, količinski nedovoljna, bljutava, nerijetko i hladna – često su to epiteti kojima pacijenti primorani provesti neko vrijeme u rodilištima ili na bolničkom liječenju opisu jelovnike u hrvatskim bolnicama. Naravno, svaki pacijent ima propisani jelovnik, ovisno o bolesti i terapiji. Kakav je standard prehrane pacijenata u najvećoj hrvatskoj bolnici, odlučila je provjeriti naša ekipa.

Standard za prehranu bolesnika koji je donijelo Ministarstvo zdravlja sadrži 50 različitih dijeta gdje obuhvaća svu dijagnostiku pacijenata tako da svi pacijenti s određenom dijagnozom imaju svoju odgovarajuću dijetoterapiju. Postoji i 51. individualna dijeta koja se dogovara s pacijentom ako mu nijedna od postojećih ne odgovara. Ova informacija posebno dobiva na težini ako znate da je u trenutku snimanja ovoga priloga u KBC-u Zagreb bilo nešto više od 850 pacijenata.

Jelovnike za različite dijete pripremaju dijetetičari. Voditeljica odjela dijetetike svakoga dana prije podjele obroka kuša po svim dijetama svako jelo te procjenjuje je li odgovarajuće i može li se proslijediti pacijentima.

Bolnička kuhinja KBC-a Zagreb djeluje u sustavu HACCP-a, što znači da se obvezuje uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane kako bi osigurala njenu neškodljivost. Kuhari i kuharice počinju raditi već u pola 5 ujutro. Često dolaze i ranije da bi stigli odraditi sav posao.