Živjeti zdravo u Krapini

Prošetati možete i hodačkom stazom uz rijeku Krapinicu otvorenom u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Cilj projekta je promicanje zdravlja i zdravoga stila života. 

Proteklih su godina Hrvatske vode i Grad Krapina uredile oko 1800 metara šetnice uz rijeku Krapinicu. Crveni križ, partner u projektu Živjeti zdravo opremio je šetnicu s deset ploča kojima promovira akciju Hodanjem do zdravlja. Na kojima se nalaze poruke za tjelesnu aktivnost građanima za koje mislimo da su vrlo jednostavne, a lako pamtljive, a ujedno i zdravstveno poučne, edukativne, objašnjava dr. Vojorka Roseg, Odjel za programe zdravstvene zaštite Hrvatskog Crvenog križa.

Osnovni cilj projekta Živjeti zdravo jest promicanjem zdravog stila života boriti se protiv kroničnih bolesti. Po zadnjim statistikama, na 4. mjestu smrtnosti u Europi su kronične nezarazne bolesti, a one se mogu vrlo dobro prevenirati, posebno preko tjelesne aktivnosti, naglasio je Slaven Krtalić, Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Osnovna tjelesna aktivnost, najjednostavnija i najdostupnija jest hodanje. Ne zahtijeva posebne sposobnosti ni opremu. Samo vrijeme. Preporuke svjetske zdravstvene organizacije su da se stariji od 18 godina kreću minimalno, da akumuliraju kroz dan 30 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog do visokog intenziteta, dodao je Krtalić.

Krapinska je šetnica prva hodačka staza u Hrvatskoj opremljena promotivnim pločama projekta. U Krapinsko-zagorsko županiji uskoro će se urediti i druga, u Gradu Zaboku. Ondje će hodače svakodnevno čekati i društvo, odnosno vodstvo stručnih osoba koje će dijeliti savjete za kvalitetno provođenje tjelesnih aktivnosti.