Sutra je svjetski dan Alzheimerove bolesti - dajmo potporu

Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježit će se sutra u cijeloj Hrvatskoj. Na Europskom trgu u Zagrebu organizirano je besplatno ispitivanje kognitivnih sposobnost građana MiniCog testom  koje će provoditi liječnici specijalisti neurolozi i psihijatri, psiholozi, specijalizanti neurologije i psihijatrije.

Paralelno s tim provodit će se i razgovori s liječnicima, terapeutima, specijalistima udruge, podjela edukativnog materijala, promocija inicijative Prijatelji demencije – Hrvatske.

U Domu kulture Knežija s početkom u 17 sati počinje javna tribina "Što više znaš o Alzheimerovoj bolesti, više možeš pomoći".

Povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, sutra, 21. rujna 2018., Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka organizira Dan otvorenih vrata, od 11 do 14 sati.

Projekcijom filma "Nader i Simin se rastaju" u kinu Uranija Udruga Memoria Osijek također će obilježiti Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Projekcija je besplatna i počinje u 19.30.

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization) je 2012. godine proglasila Alzheimerovu bolest (AB) svjetskim javnozdravstvenim prioritetom te naložila svim svojim članicama, pa tako i Hrvatskoj, da djeluju, tj. da prvenstveno izrade akcijske planove odnosno nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti.

Prema podacima SZO-a 47,5 milijuna ljudi u svijetu ima neki oblik demencije, a procjenjuje se da je u Europskoj uniji 6,4 milijuna osoba s takvim bolestima te da bi do 2050. godine broj mogao narasti i na više od 115 milijuna oboljelih u svijetu. Procjenjuje se da trenutno u Hrvatskoj ima oko 86 000 osoba s demencijom.

Glavni simptomi jesu gubitak pamćenja, poremećaj mišljenja, promjene u ponašanju i osobnosti bolesnika koje onemogućavaju izvršavanje svakodnevnih aktivnosti. Ranije prepoznavanje i liječenje Alzheimerove demencije usporava tijek bolesti te poboljšava kvalitetu života.

Unatoč brojnim novim spoznajama, još uvijek nije rasvijetljen uzrok nastanka bolesti, nije poznata adekvatna prevencija ove bolesti, a postojeće liječenje još uvijek je samo simptomatsko, tj. nema još lijeka koji može zaustaviti bolest. Bitna je pravovremena i sveobuhvatna multidisciplinarna skrb. Bolest se najčešće javlja poslije 65. godine života, dok se porodični oblici javljaju i prije 60. godine. Demencija utječe na mnoge aspekte života oboljele osobe, kao i osoba koje je okružuju. Demencije postaju javnozdravstveni problem i očekuje se udvostručenje bolesnih u sljedećih 30 godina.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su prof.dr.sc. Ervina Bilić, predstojnica Klinike za neurologiju i prof. dr.sc. Fran Borovečki, Klinika za neurologiju.