EKSKLUZIVNO: Bukovčeva 'Putifarova žena' pred kamerom HRT-a

Uoči prvog izlaganja pred hrvatskom javnosti jučer smo ekskluzivno zabilježili raspakiravanje monumentalnog djela Vlahe Bukovca 'Putifarova žena' iz 1886. godine.

Riječ je o slici iz privatne kolekcije, koja će biti uskoro izložena na izložbi 'Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel - povijesni susret učenika i učitelja' u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Umjetnički paviljon u Zagrebu najstarija je likovna institucija u jugoistočnoj Europi, osnovana davne 1898. godine. Inicijator osnivanja tog važnog galerijskog prostora bio je hrvatski slikar Vlaho Bukovac.

Upravo zbog toga 120. obljetnicu djelovanja Umjetnički paviljon slavi velikom izložbom posvećenom Bukovcu i njegovu učitelju Alexandreu Cabanelu. Izložba, koja se otvara 3. listopada, donosi više od 140 djela kojima će biti obuhvaćene sve stvaralačke faze slavnog slikara u suodnosu s njegovim pariškim profesorom.

Uz već poznate Bukovčeve slike, izložba donosi i neke koje će javnost prvi put moći vidjeti. Djela su stigla iz pet francuskih muzeja i više privatnih zbirki.

Izložbu, koja će trajati tri mjeseca, pratit će i bogat popratni program, a posebna zanimljivost bit će kazališna predstava.

Tim povodom gošća Vijesti iz kulture bila je ravnateljica zagrebačkog Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić: