Marin Getaldić: anđeo po ćudi i demon u matematici

Izložba "Marin Getaldić - pogled u novo doba" otvorena u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) pruža zanimljiv multimedijski pogled na život i djelo toga velikana i još jednom pokazuje da smo i prije nekoliko stotina godina po dosezima u kulturi i znanosti bili dio europskog kruga.

Bio je anđeo po ćudi i demon u matematici,  zapisao je o Marinu Getaldiću jedan njegov suvremenik. Njegova bogata ostavština prikazuje se u sklopu projekta 'Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu' voditeljice Marijane Borić.

Postav je osmišljen za sve razine znanja: Izložba je namijenjena i znanstvenicima ne podcjenjujući njihovo znanje, ali i djeci. Imamo bogat multimedijalni program: igrice koje su kreirane na tragu Getaldićeva opusa i života,  objašnjava autorica izložbe Marijana Borić.

Izloženi su i pretisci Getaldićevih djela, kao i znanstvena, stručna i popularna literatura o velikom matematičaru. HAZU ovim projektom nakon Fausta Vrančića široj javnosti želi približiti i Getaldića o kojem se izvan znanstvenih krugova premalo zna.

Getaldićeva djela imaju velik odjek u novovjekoj prirodoznanstvenoj literaturi,a njegovi su doprinosi poslužili mnogim uglednim znanstvenicima diljem svijeta.