Poticanje književnog i publicističkog stvaralaštva o Domovinskom ratu

Domovinski rat i hrvatski branitelji u našoj književnosti i kulturi baš i nisu na nekoj cijeni, a kad se još odluče i štogod napisati o svojim ratnim iskustvima, dočekuje ih se s prezirom.

Još 2015. godine novinar i pjesnik Tomislav Čadež upozorio je kako Ministarstvo kulture nije željelo otkupiti za biblioteke knjige Damira Markuša i Damira Plavšića koji su preživjeli opsadu i pad Vukovara.

Pisati u prvom licu o Domovinskom ratu, gotovo je ilegalna djelatnost,  rekao je tada Čadež. Ako vas i registriraju kao autentičnog svjedoka, to će biti samo kad vas mogu optužiti kao autentičnog zločinca.

Lijek protiv alergije na takve knjige, kad već to ne radi Ministarstvo kulture, pokušava pronaći Ministarstvo hrvatskih branitelja koje je upravo zaključilo prijave za pilot projekt sufinanciranja književnih i publicističkih djela vezanih uz Domovinski rat.

Tu je inicijativu u prvoj ovosezonskoj emisiji Pola ure kulture, koju možete pogledati i na usluzi HRTi, predstavila Ivanka Bušić iz Ministarstva hrvatskih branitelja, a komentirali su je dvojica ne samo branitelja, nego i vrhunskih pisaca Ratko Cvetnić i Tomica Bajsić, te predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara Zvonko Ćurković: