Otvorena potpuno opremljena senzorna soba za djecu s teškoćama u vidu

Novoizgrađena i potpuno opremljena senzorna soba u Odjelu za djecu s teškoćama vida u OŠ Pećine, u kojoj će moći boraviti sva djeca koja imaju teškoće s vidom iz čitave Primorsko-goranske županije, otvorena je u Rijeci.

Još jednom je u nabavci pomagača za djecu s poteškoćama pomogla humanost na djelu, ovoga puta kroz akciju Riječko srce u organizaciji Kanala RI i Udruge Riječko srce, a za senzornu sobu prikupljena 81 tisuća kuna.

A kako će ti svjetleći stupovi, zvučna klavijatura na podu te drugi oblici pomoći djeci s teškoćama u vidu objasnila je defektologinja Javorka Milković. Nedostajao je jedan prostor za opuštanje, koji bi bio ugodan prostor s nestrukturiranim aktivnostima gdje djeca imaju potpunu kontrolu nad svojo okolinom, rekla je.

Adrijana Katić, sada učenica trećega razreda Sušačke gimnazije, osnovnu školu provela je na Pećinama, a danas je i prošla kroz senzornu sobu. Vidjela sam sada senzornu sobu, im divne zvučne efekte, klavijature, baš me ugodno iznenadila. Po školi se krećem sama, u školu me dovodi mama, a ponekad se iz škole vraćam s prijateljicama autobusom, objasnila je.

Problema u sustavu za rješavanje problema djece s poteškoćama ima. Udžbenici su ono što je nama danas puno veći problem, evo počela je škola, Ministarstvo još nije ni raspisalo natječaj za udžbenike. Profesori se maksimalno trude sa skriptama, izlaze u susret, jako je teško. U Hrvatskoj je danas vrlo teško ostvariti prava za dijete s bilo kakvim poteškoćama, a najveći problem je radni materijal. Sve ide nekako po, na žalost, principu - potezanja za rukav, istaknula je Adrijanina majka Jasmina Katić.