Dokumentarni program u jesenskoj shemi HRT-a

U jesenskoj programskoj shemi Prvi program Hrvatske televizije nudi samo najbolje, tako da na naše male ekrane stižu brojni i raznovrsni sadržaji za sve generacije. Premijerni strani i domaći dokumentarni serijali, nove sezone popularnih serija, nova izdanja rado gledanih emisija te niz filmskih hitova samo su dio bogatog programa.

Ponedjeljkom u 20:05 na Prvom programu Hrvatska radiotelevizija prikazuje novi igrano-dokumentarni serijal Rat prije rata koji obrađuje raspad Jugoslavije, najdramatičniji događaj nakon Drugog svjetskog rata, a koji je okončan posljednjim ratom u Europi. Kroz 10 epizoda serijal rasvjetljava pozadinu političkih, diplomatskih, obavještajno-operativnih, policijskih i vojnih aktivnosti koje su dovele do tih dramatičnih događaja, a cilj je dati novi pogled na važno razdoblje novije hrvatske povijesti. Serijal sadrži dvadesetak filmskih rekonstrukcija događaja. Sudionike, od kojih su mnogi povijesne osobe, tumači sedamdesetak poznatih hrvatskih glumaca. U dokumentarnom dijelu pojavljuju se brojni sugovornici, istraživači, znanstvenici i publicisti.Srijedom u 20:05 vrijeme je za vrhunske dokumentarne produkcije. Tako ćete u ciklusu Mijenjamo svijet gledati sjajne dokumentarce: Jackie Kennedy - Borba za građanska prava, Obitelj Trump: Od imigranta do predsjednika, Erdogan: Uspon do apsolutne moći, Krijumčari ljudi, Smrtonosni lažni lijekovi, Brexit znači Brexit: Neslužbena verzija te Putin, Master of the Game.

Jedan od noviteta koje će od ove jeseni gledatelji moći pratiti svakog četvrtka na Prvom programu Hrvatske televizije u 21:00 sat je emisija Puls. Svaka emisija sastojat će se od četiri dokumentarne reportaže posvećene hrvatskoj svakodnevici, raznim društvenim temama i fenomenima. Urednici ističu kako žele kroz osobne priče i svjedočanstva sagledati širu sliku hrvatskog društva, istražiti fenomene kojima svjedočimo, ali i prikazati sudbine pojedinaca koje nadahnjuju i motiviraju. Jedna od posebnosti emisije je u tome što će je zajednički stvarati vrsni reporteri iz svih redakcija i programskih odjela HRT-a, a koji su se dosad istaknuli i dokazali kao autori različitih televizijskih formi. Urednica projekta je Maja Tokić, a urednica i voditeljica emisije Morana Kasapović.Nedjeljom u 20:40 gledatelji će moći pratiti i novu dokumentarnu seriju Varoški Amarcord, gdje će u četiri epizode biti predstavljene dalmatinske varoši i to iz perspektive živopisnih lokalnih i glazbenih legendi, njihovih sjećanja na djetinjstvo i život u gradu u kojem su odrasli. Vratit ćemo vas u vrijeme prije i nakon Drugog svjetskog rata kada su dalmatinske varoši bile siromašne, ali živopisne i prepune duha. Nakon Varoškog Amarcorda u istom terminu slijedi dokumentarni serijal Velikani hrvatskog glumišta koji u četiri epizode tematizira život i karijeru najvećih hrvatskih, ali i jugoslavenskih glumaca svjetskih gabarita - Borisa Dvornika, Ene Begović, Fabijana Šovagovića i Predraga Vušovića. Kao istinske zvijezde epohe u kojoj su živjeli posredstvom televizije, teatra i filma oni su obogatili i oplemenili živote milijuna ljudi koji ih se i danas sjećaju s ljubavlju i nostalgijom.

Nakon toga, na male ekrane stiže i dokumentarna serija Roberta Knjaza Najveće svjetske fešte koja će vam pokazati što fešte govore o zemlji, kraju i ljudima te zašto uopće postoje. Riječ je o novom i originalnom putopisnom formatu, vizualno i sadržajno atraktivnom uz koji ćete mnogo naučiti o stranim zemljama, kulturi i ljudima. Kroz osam epizoda Robert Knjaz vodi vas na jednu domaću feštu, a to je utrka lađa u Metkoviću te sedam stranih. Posjetit ćete Kings day u Amsterdamu, utrku s bikovima u Pamploni, festival blizanaca Twins days, Oktoberfest, Festival čokolade, festival posvećen Danu mrtvih i mrtvima Dia Muertos te Tomatinu.

Među brojnim dokumentarnim sadržajima u istom terminu izdvajamo i film Heroj se ne zaboravlja, priču o zapovjedniku stroja Petru Tomiću koji je riskirao vlastiti život kako bi spasio mornare prilikom japanskog napada na Pearl Harbour 1941. te dokumentarno-igranu seriju Nesreća. Svaka od šest epizoda obrađuje jednu od velikih tragedija izazvanih prometnim ili prirodnim uzrocima, a koje se od ostalih nesreća izdvajaju brojem žrtava ili specifičnim društvenim okolnostima zahvaljujući kojima su se duboko usjekle u povijest masovnih mirnodopskih nacionalnih tragedija.Jedan od noviteta u novoj shemi je i dokumentarno-igrana serija Doba uskoka, mega projekt Hrvatske radiotelevizije čiji je scenarist, redatelj i skladatelj Božidar Domagoj Burić. Serija iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama. Radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u nekim  scenama dotiče i 14. i 15. stoljeća. Doba uskoka sastoji se od četiri nastavka - svaki u trajanju od 50 minuta. Uz redatelja, scenarista i skladatelja Božidara Domagoja Burića, montažer je Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun te kostimografkinja Jasna Zvonković Ljevaković. Scenograf je Igor Juras, nadglednik vizualnih efekata Kristijan Mršić, a producentica Marija Kosor.

Urednik Dokumentarnog programa HRT-a Vladimir Brnardić u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio je nove dokumentarne serijale u jesenskoj shemi HRT-a: