Izložba 'Ri rock papiri': kronika riječke scene

Izložba najpoznatijeg riječkog rock-dizajnera Mladena Stipanovića 'Ri rock papiri' otvroena je u Rijeci. Presjek je to 30-godišnjeg Stipanovićeva rada na omotima albuma kojima je na zanimljiv način dao svoj obol bogatoj riječkoj sceni.

Let 3
, Grad, Grč, Fit, Urban samo su neki od riječkih rock i pop-bendova kojima je Mladen Stipanović dizajnirao omot albuma u posljednjih trideset godina. Dugo je odbijao izložiti svoje radove, no složio se da je sada pravo vrijeme za to.

Diskografija je već otišla nadolje i jednostavno sad je idealna prilika da se sve vidi jer ljudi manje snimaju ploče i diskografske kuće su propale tako da je jako teško taj tempo, kao što smo radili 80-ih i 90-ih, teško danas ponoviti,  kaže autor izložbe Mladen Stipanović.
"Ri rock papiri": kronika riječke rock-scene ispričana omotima i plakatima
Stipanović je dizajnirao gotovo 90 posto omota nosača zvuka za bendove riječke rock i pop-scene u proteklih 30 godina pa je zanimljivo saznati zašto je upravo njemu većina riječkih rokera prepustila taj zadatak.

Ono što njega izdvaja je ne samo kontinuitet, nego i sjajno nalijeganje na rock senzibilitet Riječana. Usuđujem se reći da je riječki zvuk nešto žešći nego ostalih rock scena i onda je pravi izazov kako zvuk i žestinu pretočiti u neki drugi medij,  komentira novinar i publicist Velid Đekić.

Meni je s Mladenom jednostavno raditi jer on ima strašno puno energije i ideja,  napominje, pak, glazbenik Vlado Simčić Vava.

Osim u Malom salonu, radove Mladena Stipanovića moći će se vidjeti i na panoima na riječkom Korzu od 24. rujna do 3. listopada. Riječ je o 'beta verzijama' za koje autor kaže da mu se čak više sviđaju od onih koje su se na kraju našle na nosačima zvuka.