Obiteljski odnosi u fokusu nove sezone HNK-a Split

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište u novoj sezoni donosi dvije operne, dvije baletne i tri dramske premijere na velikoj te još dvije na maloj pozornici, a u potrazi je i za novim intendantom.

Novost je to što će opere 'Norma' i 'Trubadur' biti postavljene u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištima iz Rijeke i Osijeka, a ono, pak, što povezuje odabrane predstave u novoj sezoni je tema obitelji i obiteljskih odnosa.

Toliko se govori o odnosima u obitelji da me strah izreći bilo što što ne bi bila fraza. O tome se govori na raznim razinama: političkim, vjerskim, ideološkim, kulturološkim itd. Međutim, velik dio i povijesti umjetnosti i dramske i glazbeno-scenske literature bavi se obiteljskim odnosima. Mislim da će ovo biti sezona u kojoj ćemo pokušati rasvjetljavati sve moguće probleme unutar obiteljskih odnosa,  rekao je v.d. intendanta HNK-a Split Goran Golovko.

Novu sezonu splitskog HNK-a prati i natječaj za novog intendanta, a sadašnji intendant Goran Golovko trebao bi, po prijedlogu Kazališnog vijeća, još neko vrijeme ostati na tom položaju kao vršitelj dužnosti.

Još ništa ne znamo o eventualnim kandidatima koji bi se trebali javiti na natječaj. Ovo je zapravo najpoštenije rješenje s obzirom na to da do sada nismo raspisali natječaj i da smo Golovka doveli da bude intendant do 1. listopada, onda je u redu da on i odradi posao do kraja,  rekla je za Hinu članica vijeća Branka Brekalo.

Podsjetimo, početkom godine  splitsko Gradsko vijeće odbilo je Ivana Lea Lemu kao jedinog kandidata koji se bio prijavio na natječaj za intendanta. Među ostalim, tada je istaknuto kako Lemo kao kandidat za intendanta splitskoga HNK nije izradio strategiju financijske konsolidacije te kazališne kuće niti je detaljno kreirao program tog kazališta.