Eko fjera - u čast smokvi, hraniteljici Dalmacije

Smokva je isplativija kultura i od masline i od vinove loze, kaže struka, no proizvodnja u hrvatskoj drastično opada. Upravo je Mala eko fjera koja se održava na splitskom voćnom trgu podsjetnik na vrijednost tog mediteranskog ploda.

Nazivali su je hraniteljicom Dalmacije, no sada je uglavnom zanemarena i zaboravljena. A sa smokvom se može do kuda vam mašta dopušta, od džema do umaka i octa.

Na ovoj maloj splitskoj fjeri dakako svoje proizvode od smokava izlažu samo oni s ekološkim certifikatom.

Ljudi sve više žele znati što jedu, koje je podrijetlo hrane i mislim da je to bitno pogotovo jer su koncentrirani da kupuju lokalne proizvode - nešto što je proizvedeno blizu njih, da što manje konzumiraju uvoz, kaže Antonija Gomezelj, predsjednica Udruge ekoloških proizvođača Dalmacija „Dalmacija eko".

U ovome trenutku hrvatska proizvodnja zadovoljava 50 posto potreba tržišta, ostatak stiže uglavnom iz Turske, reklo bi se tipična hrvatska priča. Puno potencijala, ali sve najčešće na tome i ostane.