Splitska Atlantida - neopisiv doživljaj za ronioce

Prije nekoliko godina tražeći ostatke potopljene njemačke teglenice iz Drugoga svjetskog rata, ronioci kluba "Mornar" iz Splita neslućeno su se našli nasred kamene ceste, i to pod morem usred Bračkoga kanala. Ovu misterioznu "cestu pod morem" ekipa Mornara od milja je nazvala - splitska Atlantida.

U povodu svjetskoga dana mora podvodno istraživački klub Mornar želi još jednom upozoriti kakva se sve ljepota krije ispod površine mora nadomak samoga Splita, što može biti nova turistička atrakcija. Splitska Atlantida kažu, nažalost, još uvijek stoji neiskorištena.

Atlantida  se nalazi na potezu od Duilova do Stobreča u potezu od 1, 5 milje.

Prije 20 godina tražeći maonu naišli smo na nešto što podsjeća na cestu a zapravo je geološka formacija, stvarno izgleda kao da ga je radila ljudska ruka zato smo je i nazvali Atlandtida a, što je zanimljivo, na 20 metra je dubine i strašno je interesatna za sve ronioce, kaže Lucijan Parađina, Podvodno istraživački klub Mornar.

Podmorje Jadrana postalo je posljednjih godina jedna od vrhunskih destinacija ronilačkog turizma, pa i ne čudi brojka od oko 30 milijuna eura koliko se godišnje zavrti u ovoj industriji. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji djeluje oko 40 ronilačkih centara, dok ih u cijeloj Hrvatskoj ima oko 150. No, još uvijek primjerice u splitskom kanalu to nije iskorišteno.

Split uz Atlanditu ima brojne lokacije koje nisu iskorištene - u Postirama imamo avion, imamo ispod mrduje ribaricu, na ulaznim vratima veliku ribaricu, samo što ne opulaziramo to koliko treba, smatra Parađina.

Stoga splitski PIK Mornar u suradnji s drugim ronilačkim klubovima organizira ovu nedjelju u povodu svjetskoga dana mora manifestaciju Split o' mora - Plavi Split', kojoj je među ostalim cilj promoviranje i šire upoznavanje bogatstva koje krije splitski kanal u svom podmorju.