Nova koncertna sezona ansambala HRT-a

U četiri zagrebačke koncertne dvorane nova sezona ansambala Hrvatske radiotelevizije (HRT) donosi pet glazbenih ciklusa i ukupno 37 koncerata.


                                                                  Leonard Bernstein

Koncertna sezona ansambala HRT-a
prepuna je zanimljivih i sjajnih projekata, no svakako treba istaći otvorenje ciklusa Kanconijer. Zajednički ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog započet će veličanstvenom proslavom stote godišnjice rođenja Leonarda Bernsteina, slavnog skladatelja i dirigenta. HRT, Lisinski, HNK Zagreb, Kazalište Komedija i Chorakademie Dortmund udružit će snage i po prvi puta u Hrvatskoj predstaviti njegovu Misu, a više od 250 glazbenika u povijesnoj koprodukciji predvodit će Bernsteinov učenik – John Axelrod. Sljedeće godine u istom ciklusu, na samu dvjestotu obljetnicu rođenja našeg slavnog skladatelja Vatroslava Lisinskog, koncertna izvedba opere Porin. HRT ovim projektom, nakon Ljubavi i zlobe V. Lisinskog i Nikole Šubića Zrinjskog Ivana pl. Zajca, nastavlja niz izvođenja i snimanja važnih hrvatskih opera u izvornom obliku.              Johantan Ware                                 Renata Pokupić                                Krešimir Stražanac

Uz to u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sklopu ciklusa Sfumato, Zbora HRT-a, publika će imati prilike uživati u najljepšim zborskim i solo pjesmama Vatroslava Lisinskog u izvedbi renomiranih glazbenika svjetskoga glasa mezzosopranistice Renate Pokupić i bas-baritona Krešimira Stražanaca te pijanista nagrađivanog upravo za izvedbe solo pjesama, Johnatana Warea i Zbora HRT-a. Iznimno se veselim mojoj sljedećoj suradnji s HRT-om i maestrom Fačinijem jer je program za mene veliko otkriće. S pjesmama Vatroslava Lisinskog susrela sam se već za vrijeme Akademije, no o kakvim se biserima zapravo radi otkrila sam tek nedavno kroz najnovije Cantusovo izdanje. U razgovoru s našom cijenjenom dr. Koraljkom Kos, koja me je "provela" kroz njegove pjesme i njegov ne baš lagan život, postalo mi je jasno otkud taj njegov odaziv upravo za temu skitanja i preživljavanja. Veselim se ovoj prilici u kojoj ćemo dragi kolege i ja taj njegov sasvim poseban svijet vjerno i s puno poštovanja donijeti zagrebačkoj publici,  kazala je Renata Pokupić, a Krešimir Stražanac se nadovezao: Ono što je za mene rijetkost je prilika za izvođenje repertoara hrvatskih skladatelja - nakon više od 15 godina u inozemstvu i rijetkih prilika za izvođenje skladbi naših skladatelja, posebno se radujem ovom koncertu. Raduje me ponovna suradnja s pijanistom Jonathanom Wareom i mezzosopranisticom Renatom Pokupić, sa Zborom HRT-a kao i sa šef-dirigentom Tomislavom Fačinijem, s kojim već nekoliko godina redovito muziciram i s kojim dijelim credo.

Ciklus Sfumato, ove godine slavi svoju 20. sezonu, koju otvara 25. Rujna izvedbom Liturgije sv. Ivana Zlatoustog Sergeja Rahmanjinova.                                                                     Anna Soklich (Foto: promo)

U dvorani Gorgona  Muzeja suvremene umjetnosti, Jazz orkestar HRT-a u novoj sezoni Jazz ciklusa zasvirat će uz sjajne jazz glazbenike Jessea Davisa, Annu Soklich, Larsa Møllera i Luisa Bonillu. Novim projektom s Darkom Rundekom, njegova specifična glazba zazvučat će u big band aranžmanima i tako nastaviti programsku nit započetu suradnjom Jazz orkestra sa sjajnim glazbenicima hrvatske scene, kao što su bile, od publike sjajno prihvaćene, sa sastavom Chui, Cubismom i Tamarom Obrovac i njenim Transhistria Ensembleom.                                 Simfonijski orkestar HRT-a sa šefom dirigentom Enricom Dindom (Foto: Arhiva HRT)

Četvrtak u KD Vatroslava Lisinskog rezerviran je za simfonijska ostvarenja najvećih svjetskih i domaćih skladatelja i proslavljene glazbenike koji stižu u Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a. Hornist Radovan Vlatković otvorit će ciklus i to neuobičajeno – komornom glazbom, a po prvi puta u Hrvatskoj imat ćemo priliku čuti Koncert za rog  Johna Williamsa, slavnog autora glazbe filmskih blockbustera kao što su Ralje, Zvjezdani ratovi, Superman, serijal o Indiana Jonesu , E.T., Schindlerova lista, Spašavanje vojnika Ryana, prva tri nastavka serijala o Harry Potteru i mnogi drugi.

Monika Leskovar
djelima Brune Bjelinskog i Rudolpha Matza zaokružit će svoje izvedbe hrvatskih autora pisane za violončelo. Oba koncerta bit će emitirana u Premium Concerts series EBU-a.

Nakon još jednog natjecateljskog uspjeha – ulazak u finale prestižnog Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Leedsu, mlada pijanistička zvijezda Aljoša Jurinić ponovo gostuje u Majstorskom ciklusu, a izvodi jedan od najpoznatijih klavirskih koncerta – Koncert za klavir i orkestar u b-molu  Petra Iljiča Čajkovskog.

Po prvi puta Simfonijski orkestar HRT-a izvodi let me tell you, ciklus pjesama za sopran i orkestar, nagrađivano djelo Hansa Abrahamsena, koje je dosad prema skladateljevoj želji jedina izvodila Barbara Hannigan, a zagrebačkoj publici predstavit će ga sopranistica Marija Kuhar Šoša.
                                                     Drago Diklić (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

U studiju Zvonimir Bajsić, na HRT-u, Tamburaški orkestar HRT-a u ciklusu U ozračju tambure muzicirat će s Krunoslavom Kićom Slabincem, prisjetiti se stihova najboljih hrvatskih pjesnika i već tradicionalno nazdraviti novom ljetu uz Valcere, polke i druge špelancije  u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Iako sam kroz moju dugogodišnju karijeru pretežno nastupao s velikim orkestrima drugačijih sastava, uvijek me veseli i suradnja s našim Tamburaškim orkestrom HRT-a i maestrom Sinišom Leopoldom. Tamburica je naš narodni instrument i treba ga njegovati,  rekao je Drago Diklić najavljujući glazbenu suradnju s tamburašima.


Više koncertnoj sezoni ansambala HRT-a u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  govorila je ravnateljica RJ Glazba, Ivana Kocelj: