Tjedan svjesnosti o šećernoj bolesti

U Hrvatskoj je registrirano 286 tisuća oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da ih je između 450 i 500 tisuća. Gotovo ih polovina bolest ne kontrolira.

S obzirom na stalni porast broja oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj i u svijetu ova bolest postavlja pred oboljele osobe velike izazove i potrebu za promjenom načina života, za njih same, njihove obitelji i društvo u cjelini. Šećerna bolest i komplikacije vezane uz nju u cijelom svijetu predstavljaju veliki javnozdravstveni problem.

Stoga je Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizirao Tjedan svjesnosti o šećernoj bolesti, od 24. do 28.09.2018. godine. Ovo događanje namijenjeno je sveukupnom građanstvu i njime žele naglasiti važnost edukacije o šećernoj
bolesti i važnost prevencije kako bi se spriječio ili odgodio njezin nastanak.

Tijekom Tjedna svjesnosti, građani će u prostorijama Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u Ilici 48/II, Zagreb, moći izmjeriti razinu šećera u krvi, krvni tlak i ITM (analiza tjelesnog sastava), a osim navedenih mjerenja moći će dobiti savjete stručnjaka iz različitih područja vezanih uz šećernu bolest i preuzeti potrebne edukativne materijale za bolje razumijevanje te kronične bolesti.