Što čitati? – romantičnu tragikomediju ili 'uvrnutu' fantastiku

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje 'Blitz' španjolskog pisca i redatelja Davida Trueba i 'Afroditin ključ' Alojza Majetića.


David Trueba: 'Blitz', Meandarmedia

David Trueba (Madrid, 1969) suvremeni je španjolski pisac i redatelj. Njegov izniman spisateljski talent očituje se u romanima, člancima i scenarijima. Prvim romanom 'Otvoreno cijelu noć' postigao je značajan uspjeh kod publike i kritike, a roman je preveden na mnoge europske jezike.

Drugim romanom 'Četiri prijatelja', koji je u Španjolskoj doživio 21 izdanje, a popularnost mu i dalje ne prolazi, potvrdio je status uspješnoga pisca.

Roman 'Blitz' bismo mogli žanrovski odrediti kao romantičnu tragikomediju. Beto je tridesetogodišnji krajobrazni arhitekt koji se u Münchenu nađe usred životnog i ljubavnog brodoloma. Pogođen je ekonomskom krizom u Europi jer je izgradnja i održavanje vrtova postalo luksuz i pozvan je sudjelovati na natječaju o konceptu parkova koji bi mu mogao riješiti perspektive za budućnost ako dobije glavnu nagradu.

U München dolazi sa svojom djevojkom Martom - njih su dvoje jedini preostali u tvrtki koju su osnovali s prijateljima i koja polako propada, no čini mu se da je barem veza skladna i perspektivna. Međutim, začas će se njegov boravak u Njemačkoj pretvoriti u ljudsku komediju nakon što dobije Martinu poruku koja nije namijenjena njemu, već njezinom bivšem dečku, zbog čega dolazi do prekida, privatnih i profesionalnih odnosa.

Beto se našao sam i bez novca u naizgled neprijateljskom okruženju, ali se ne želi vratiti u Španjolsku jer bi se morao suočiti s Martom. Ali neočekivani susret, koji je u središtu priče, podarit će mu novu nadu u budućnost. Druženje s razvedenom, starijom od njega, prevoditeljicom Helgom.

Roman se odvija kroz godinu dana i podijeljen je na poglavlja po mjesecima, a veći dio obuhvaća siječanj - kolaps odnosa, konferencija, odnos s Helgom. Uslijedit će otuđenje od prijatelja, kratkotrajne veze, iznenadni profesionalni uspjeh u novom području, ali i sjena Marte koja je stalno prisutna.

Zbunjen glavni lik je pun samosažaljenja, površan, s tipičnim problemima suvremenog čovjeka koji živi malu svakodnevnu priču o životu i ljubavi i traženju svoga puta.

Karakteristični stil tog autora obilježen je smislom za humor i donosi razmišljanje o protjecanju vremena i osjećajima s kojima se svi možemo poistovjetiti.


Alojz Majetić: 'Afroditin ključ', VBZ

Alojz Majetić jedna je od živopisnijih osobnosti na domaćoj književnoj sceni na kojoj djeluje već dugi niz godina. Povijest književnosti bilježi ga kao autora romana 'Čangi' i 'Čangi off gotoff' koji pripadaju u ladicu tzv. proze u trapericama.

Za razliku od svojih kolega po generaciji, koji su se godinama 'uozbiljili', Majetić je nekako uvijek ostajao vjeran onom mladom Majetiću koji je u književnim vodama vrlo široko otvarao vrata slobodi izražavanja. Majetić uvažava nove trendove i tehnologije, a, na kraju krajeva, i nove čitatelje - jedan je njegov roman pisan na blogu i to četveroručno.

'Afroditin ključ' ne polazi od tako radikalnih 'tehnoloških' metoda, ali u sebi sublimira duh vremena u kojem se pojavljuje, premda zahvaća i tematiku i likove starogrčkog mita. Priča je pomalo 'uvrnuta' i okrenuta prema motivima književne fantastike.

Grčka božica ljubavi Afrodita, koja je svojom ljepotom bila inspiracija brojnim umjetnicima tijekom povijesti, pripovjedačica je ovoga romana u kojemu će ispripovijedati svoju avanturu u 21. stoljeću nakon što je izašla iz slike jednog zagrebačkog slikara.

S naglašenim mitološkim pedigreom, kojeg je itekako svjesna, proći će preobrazbu od skulpture do tajanstvene djevojke, dobiti novo ime i identitet koji podrazumijeva i novu, naučenu prošlost i uputiti se u avanturu vremenom i prostorima, suodnosima s drugim ljudima, o kojima nema nikakvog pojma ni predznanja.

Njezina putanja od Zagreba, preko svjetskih metropola Moskve ili New Yorka, sve do otoka Suska, pretvara je u stvarnu žene božanskih osobina.

Tema genetskog inženjeringa doprinosi dinamičnosti i aktualnosti. Našavši se u rukama znanstvenika počinje se, naime, postavljati pitanje što bi moglo značiti razotkrivanje 'božanskog DNK'.

Roman 'Afroditin ključ' je čitko, zabavno i univerzalno štivo.