Brinite o svom srcu, bit će vam zahvalno

'Za moje srce, za tvoje srce' slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana srca koji se svake godine, u cijelom svijetu, obilježava 29. rujna. Ovaj datum je važan podsjetnik na problem bolesti srca kao jednog od vodećih uzročnika smrti današnjice.

Zaklada 'Hrvatska kuća srca' najavila je brojne aktivnosti uoči Svjetskog dana srca. Predstavljeni su najnoviji podaci vezani za kardiovaskularne bolesti u Hrvatskoj, a prema posljednjim podacima bolesti srca najčešći su uzrok smrti u našoj zemlji.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je prošle godine umrlo više od 23 tisuće ljudi, otkrila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić. Ovo je dosta veliki problem i zapravo želimo skrenuti pozornost na preventivne mjere kojima se ovakav zabrinjavajući podatak može smanjiti, naglasila je Pajić i pritom pozvala građane da dođu na središnji događaj u subotu. Na Trgu bana Jelačića sutra, s početkom u deset sati, nas očekuje centralni događaj i pozivamo sve građane da dođu besplatno izmjeriti arterijski tlak s posebnim tlakomjerima, a predstavit ćemo i uređaje iz područja telekardiografije, a i bit će mnogo aktivnosti i za one najmlađe, zaključila je.

Spomenute zdravstvene vrijednosti posjetitelji će moći besplatno izmjeriti sve do 14 sati.

I Klinika Magdalena će se globalnoj kampanji priključiti ove subote, na svojoj zagrebačkoj lokaciji Radnička 32 gdje će građanima od 9 do 15 sati besplatno pružiti mjerenje tlaka, EKG srca te savjetovanje s liječnikom.

Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine utemeljila Svjetski dan srca kako bi na godišnjoj razini potaknula informiranje o kardiovaskularnim bolestima te njihovoj prevenciji kao važnoj odluci svakog pojedinca. Jeste li znali da bolesti srca i moždani udar odnesu 17,500,000 života godišnje? Upravo je zato bitno na globalnoj razini govoriti, podsjećati i informirati javnost o ključnim pitanjima i temama zdravlja. Čak 80% preranih smrti uzrokovanih bolestima srca može se izbjeći ako se kontroliraju četiri glavna faktora rizika - upotreba duhana, nezdrava prehrana, tjelesna neaktivnost te štetna konzumacija alkohola.

Male životne promjene mogu značajno utjecati na kvalitetu života i razinu zdravlja. Već s 30 minuta tjelesne aktivnosti na dan, prestanak pušenja te zdravom prehranom možemo smanjiti opasnost od moždanog udara i bolesti srca, a dijeljenjem znanja možemo inspirirati i druge da brinu o zdravlju srca. Upravo iz tog razloga svake se godine 29. rujna diljem svijeta organiziraju tisuće aktivnosti i događanja. Specijalizirana za kardiovaskularne bolesti te prepoznata u regiji i svijetu, Klinika Magdalena ove će se godine uključiti u ovu globalnu kampanju.