Kućica kao iz bajke, okolo patuljci, a u njoj umirovljenici

Okućnica njemačke obitelji Brutsch u mjestu Kupjak, u općini Ravna Gora ističe se u susjedstvu. Oni su se umjesto za prosječan turistički boravak u Gorskome Kotaru od tri dana odlučili za kupnju kuće i maštovito je uredili.
Kućica iz bajke. Okolo patuljci, a u njoj umirovljenici, bračni par iz Njemačke. Sve su složno uređivali - ne može se ne primijetiti. I koliko im god bilo teško, ovi se umirovljenici vesele životu.

To je naša ideja. Da ne bude naša kuća ko u susjeda ista. Malo smo farbali. To je moj muž malo bio Picasso, malo smo iz svoje glave uredili na našem, rekla je Julka Seka Brutsch.

Iz Konstanza su, pokraj Bodenseea pa i ondje imaju šumu i jezero. Kuću su, kažu, uredili nalik na neke njemačke. No u Kupjak se vraćaju svako malo. Tu smo već osamnaest godina, u Kupjaku. Dobar je zrak i ljudi su, moram priznati, predivni. Ma sve mi se ovdje sviđa, kaže Horst Brutsch.

Tridesetak vrtnih figura ponosno zauzima okućnicu. Pomažu im domaći pa im prijatelja ne manjka. Julka i Horst pozitivni su. No, kako ih devedesete ipak sustižu, razmišljaju i o prodaji imanja. Kuća već ima potencijalnog kupca jer barem će živjeti - kao u pravoj bajci.