Vinskom cestom do muzeja

Zagrebačka županija spaja vinske ceste s kulturom, odnosno muzejima. Za takvo osnaživanje turističke ponude izdvojit će 7 i pol milijuna kuna, od čega je čak 85 posto europski novac. Na projektu su im se pridružila 3 partnera iz susjedne Slovenije.

Turizam u zagrebačkom prstenu još će se osnažiti. Kraj u koji stižu, turisti žele osjetiti na što više načina. Iz svega ćemo dobiti jednu novu turističku ponudu koja će, nadamo se, privući današnje moderne turiste koji vole spajati kulturu i vino u jednom novom konceptu, najavila je Ivana Rendulić Jelušić, voditeljica tima za pripremu i provedbu projekata.

Postojeća turistička ponuda ući će u digitalni svijet, obnovit će se infrastruktura. Projekt se provodi sa slovenskim partnerima u programu prekogranične suradnje. Kod nas djeluje Šmarsko-virštanjska vinsko turistička cesta, surađujemo s austrijskim partnerima, ali premalo je kulturnog naslijeđa. Digitalizacija i promocija pomoći će jačanju turističke destinacije i projekta, rekla je Anita Čebular, Razvojna agencija Sotla.

U projektu su 3 muzeja iz manjih sredina Zagrebačke županije, koji ne koriste blizinu vinskih cesta. Riječ je o Samoborskom muzeju, gradskom muzeju Jastrebarsko i Zelini, kaže Maja Kocijan, ravnateljica Muzejsko dokumentacijskog centra.  

Partner projekta je udruga Hrvatskih putničkih agencija, povezat će sve u jednu cjelinu i stvoriti način za turističko iskorištavanje cijeloga područja. Projekt je počeo u kolovozu, a trajati će do kraja studenog 2020.