Sunčana čipka iz Sikirevaca

Ovaj vikend, od 28. do 30. rujna, u Sikirevcima u Brodsko - posavskoj županiji održat će se 2. Izložba čipke. Manifestaciju organizira Udruga Sikirevački motivi koja je i nositelj nematerijalnog kulturnog dobra 'Umijeće izrade sunčane čipke – motiva'.

Udruga Sikirevački motivi u svom desetogodišnjem djelovanju uz pomoć prijatelja širom Hrvatske postala je dio jedne velike obitelji čipkarstva u Hrvatskoj, koja s ponosom njeguje tradiciju izrade i očuvanja čipke sa svojih prostora, stoji u najavi izložbe.

Slijedom toga prošle godine pokrenuli smo Izložbu čipke i u našem mjestu te na taj  način omogućili ljubiteljima čipke da i ovdje uživaju u ljepoti i raznolikosti bogatstva nematerijalne kulturne baštine koju svaka čipka posjeduje. Nadamo se da je prošlogodišnja prva izložba čipke ispunila očekivanja sudionika i posjetitelja izložbe,  poručuju organizatori izložbe.

Izložba je uvrštena i u program Dana Europske baštine 2018. Ministarstva kulture, a na 2. Izložbi čipke u Sikirevcima, uz sikirevački motiv, bit će izložene čipke iz Lepoglave, Paga, Trga kraj Ozlja, Svetomarska čipka, Krašića, Križevaca, kao i  Primoštena . Kao gosti svoje čipke će pokazati čipkarice iz Oštre Luke ( BiH ), Tešnja, (BiH), te dvije čipkarice iz  Bugarske (Bistra Pishanceva - čipka na batiće i Svetlomira Ivanova - čunčana čipka ), najavljuju organizatori.

Posebnost Sikirevaca je umijeće izrade sunčane čipke – motiva koji je dobio status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra. Prva je u Sikirevcima motive radila Franca Rakitić. Sačuvana je njena pokrivka za krevet, ponjava, koju je izradila 1928. godine. Općina Sikirevci i Udruga 'Sikirevački motivi' njeguju umijeće ručne izrade 'Sunčane čipke - motiva' kao tradicijske vještine jedne od najznačajnijih sačuvanih u intaktnom obliku koja se koristi za ukrašavanje narodnog ruha na području brodskog Posavlja.

Sunčana čipka i umijeće njene izrade simbol je identiteta šokačkog stanovništva, a o podrijetlu i tajnama izrade u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s tajnikom Udruge Sikirevački motivi Matom Galovićem, te članicama udruge Anom Malnar, Anom Jarić i Marijom Živić: