Shakespeare na sardinskom narječju

Bliži se kraj 16. Festivala svjetskog kazališta, koji će u petak i subotu zatvoriti Shakespeareov 'Rikard III.' u režiji Thomasa Ostermeiera. Na FSK-u gostovalo je još jedno Bardovo djelo - 'Macbeth' izveden na sardinskome narječju.

Kako se pred talijanskom publikom pojavio 'Macbettu', odmah je postao kazališni hit. Predstava sardinskog kazališta prema djelu Williama Shakespearea prošle je godine osvojila nagradu talijanskog udruženja kritičara, a u sklopu 16. FSK-a izvedena je u zagrebačkom HNK.

Najkrvaviju Shakespeareovu tragediju s prastarim sardinskim, dionizijskim ritualima povezao je sardinski redatelj Alessandro Serra. Referirajući se na arhetipske motive, on je postavio predstavu u kojoj su tekstovi na sardinskom narječju, no kao u Bardovo doba, sve uloge igraju muškarci - rezultat je predstava vrhunske koreografije, prepuna tragike, strasti, napetosti i pokreta.

Kada tijelo nije u pokretu, to je smrt teatra. Ovo je jedno kazalište od krvi i mesa. Ovaj Macbeth proizlazi sa sardinskog tla, gdje je život izrazito težak, a slijedimo prastara i stroga pravila,  objašnjava glumac Giovanni Carroni.

Carroni dodaje da je to specifičan teatar: On se događa – pod navodnicima - u jednom nasilju, u krasnoj, ali nepredvidivoj prirodi, kao i u Škotskoj. Predstava je, naime, inspirirana nečim što biste vi nazvali karneval, a kod nas su to prastari rituali, dionizijske svečanosti. U predstavi nema akademskog viđenja Shakespearea, pa tako nema ni klasične podjele uloga,  rekao je Giovanni Carroni.

Alessandro Serra zapravo dekonstruira Shakespeareovu glasovitu tragediju Macbeth u sardinskom podneblju i iz sardinskih mitova, sardinskog folklora čita tu glasovitu dramu. Zanimljivo je to da je upravo susret geografskog podneblja i kulturološke pozadine ono što određuje sardinsku sredinu i sraz i susret sa Shakespeareovim Macbethom,  komentira suvoditeljica FSK-a i intendantica zagrebačkog HNK-a Dubravka Vrgoč.

U sklopu Festivala svjetskog kazališta očekuje nas još jedan Shakespeare - to će biti 'Rikard III.' slavnoga berlinskog redatelja Thomasa Ostermeira, koji je na programu u petak i subotu, 28. i 29. rujna.