100 godina potonuća broda Viribus Unitis

U povodu stogodišnjice potonuća jednog od najvećih brodova austro-ugarske flote, Viribus Unitis, Hrvatski restauratorski zavod (HRZ) u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Istre organizira izložbu koja se otvara sutra u Puli.

Viribus Unitis potonuo je na području pulskog zaljeva krajem 1. svjetskog rata, a na izložbi će biti predstavljena izronjena građa, fotografije i videozapisi sa samih istraživanja te dio materijala izvađen s olupine Szent Istvan, broda iz iste klase, najavljuju iz HRZ-a.

Dodatna vrijednost izložbenih aktivnosti je povezivanje s drugom mornaričkom baštinom na području Pule, poput spomeničkog mornaričkog groblja, a s ciljem nadopune kulturne turističke ponude, stoji u najavi izložbe posvećene okrugloj obljetnici potonuća legendarnog broda, koja se podudara s Europskom godinom kulturne baštine.

Na području pulskog zaljeva na samom kraju 1. svjetskog rata potopljen je Viribus Unitis. Primopredajom austro-ugarske mornarice i simboličnim spuštanjem zastave, koje je upriličeno upravo na palubi Viribus Unitisa, flota je prešla u ruke Narodnog vijeća SHS. No akcijom talijanskih diverzanata je u jednom danu brod potopljen, a s njime su stradale stotine mornara i prvi hrvatski kontraadmiral Janko Vuković Podkapelski, podsjećaju iz HRZ-a.

Budući da vrlo loša vidljivost unutar zaljeva otežava podvodne radove, dosadašnja su istraživanja, koja vode djelatnici HRZ-a, bila usmjerena na geofizičke metode,  pojašnjavaju restauratori dodajući da su utvrđeni manji ostaci same olupine i otisak trupa broda u morskom dnu.

Obljetnica završetka prvog globalnog sukoba bila je povod za istraživanje važnih aspekata hrvatske povijesne i kulturne baštine koja je neraskidivo povezana s onom nekadašnjih zemalja Austro-Ugarske Monarhije, ali i susjedne Italije.

Otvorenje izložbe bit će u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u četvrtak, 27. rujna u 11 sati.