Festival reportera Fra Ma Fu

Nakon tri festivala koja su održana u Virovitici, festival reportera i reportaže Fra Ma Fu, održan je prošli vikend u Fažani i na Brijunima.

Preko 170 sudionika, od kojih 130 novinara tom su prigodom progovorili o raznim temama među kojima je bila i solidarnost među novinarima.

Scenskim minijaturama na gradskim trgovima Fažane festival reportaže i reportera, nazvan po autorskim inicijalima legendarnog hrvatskog novinara između dva svjetska rata Franji Martinu Fuisu, ove je godine okupio rekordni broj sudionika iz čak 13 zemalja.

Tijekom četiri dana sudionicima i gostima bilo je ponuđeno 35 programa:  koncerata, projekcija, izložbi, radionica, predavanja, okruglih stolova i kazališne predstave. Sve to - u spomen na našeg prvog reportera.

U sklopu festivala u Fažani otvorena je izložba 'Od stripa do filma i natrag' koju je priredio Veljko Krulčić, a održano je i predavanje o nastanku reportaže koju je Franjo Fuis napisao 1940. prilikom posjete nobelovca Lavoslava Ružičke Zagrebu.

Održan je i okrugli stol 'Novine žive' na kojemu su svoje strategije opstanka predstavili vlasnici tjednika iz Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine te Slovačke. Mali izdavači istaknuli su problem opstanka ali i zadržavanja nezavisnosti u odnosu na izvore financiranja,a među ostalim je zaključeno da su novinari razjedinjeni i uvelike smanjenih prava.

Smisao festivala bio je i ostat će okupljanje novinara s različitim iskustvima, osobito one koji uspijevaju ostvariti svoje ideje, da ih u prijateljskoj i ugodnoj atmosferi druženja rasprave i podijele s drugim kolegama, te da sve to bude na tragu ideja Franje Martina Fuisa, kojem je posvećen festival