Trag velikih uspjeha i visokih kriterija Antonija Janigra

Uz 100. obljetnicu rođenja legendarnog Antonija Janigra, čije je umjetničko djelovanje bilo povezano i s nekadašnjom Radiotelevizijom Zagreb, velikog glazbenika prisjećamo se premijernom radijskom dokumentarnom produkcijom 'Fragmenti o Janigru'.

Autori Zoran Brajević i Iva Lovrec Štefanović oblikovali su emisiju 'Fragmenti o Janigru' povezujući sjećanja njegova sina Damira, kolege iz Zagrebačkih solista Tonka Ninića, te učenika i suradnika Juliusa Bergera i Michaela Flaxmana koji su u Zagrebu bili na posebnom svečanom koncertu u siječnju kojim je datum rođenja i obilježen.

Uz zvukove arhivskih snimaka samog Janigra, do svirke 158 čelista na pozornici Lisinskog, uz tekst koji prati biografske detalje, nastao prema knjizi Ulricha Brachera, 'Fragmenti o Janigru' donose priču o tragu velikih uspjeha i visokih kriterija muziciranja koje je Antonio Janigro, talijanski čelist rođen u Milanu, podario Zagrebu i sredini koju je prigrlio svim srcem i ovdje živio 30 godina.

Emisiju 'Fragmenti o Janigru' iz ciklusa Oda-birano, koji emitiramo utorkom na HR1, poslušajte na multimedijskoj usluzi HRTi, te u Slušaonici Hrvatskoga radija, a više o njegovu radu pročitajte u Leksikonu HRT-a.