Mladi Hrvati oduševili 3D podmornicom

Martin Sokolović, Josip Oroz i Lovre Stipanović, mladi hrvatski inovatori, u Kini su izazvali velik interes publike i struke i među tri tisuće inovacija osvojili zlatnu medalju svojom takozvanom 3D podmornicom. Posebna je jer se osim za znanstvena istraživanja može iskoristiti i u akcijama spašavanja unesrećenih.

Na zamisao o stvaranju znanstvene podmornice Martin Sokolović je došao još za srednjoškolskih dana. Pod mentorstvom profesora i uz nekoliko prijatelja podmornica je uskoro bila spremna za zaron. Ona, kaže, služi za istraživanje podmorja, može služiti u slučaju da treba nekoga spašavati, u slučaju da se netko ne utopi, a ima i širok spektar nadogradnji.

Uloženo je mnogo truda, ali i inovativnosti. Sami su tokarili, lemili, programirali android studiju, izradili aplikaciju za upravljanje, sami su dizajnirali tiskane veze...

Samoborska podmornica plovila je i u "Silicijskoj dolini", a posljednje priznanje stiglo je iz Kine. U konkurenciji 3000 inovacija osvojila je zlatnu medalju. Uvijek su korak ispred konkurencije -  na svako novo natjecanje podmornica ide još bolja.

"Puno bolja znači da ima više vrsta upravljanja, možemo upravljati preko bluetootha, preko aplikacije, glasovnog upravljanja i preko wirelessa, znači preko interneta - što je najveći uspjeh za nas jer možemo ostvariti upravljanje s neograničenim dometom", objašnjava inovator Martin.

Na sajmovima podmornica je zapela za oko mnogim tvrtkama, a interes je doznajemo iskazala i vojska. Posljedica uspjeha je i sve veće zanimanje mladih za strukovnu školu u Samoboru.

"Skoro 30 posto učenika mi je priznalo da su upisali ovu školu i zbog Mate Rimca i zbog svih ovih učenika koje vide da su uspješni i na natjecanjima", kaže Ivan Valinić iz Srednje strukovne škole Samobor.

Martin i njegova ekipa ne planiraju otići iz Hrvatske. Tim već sada radi na novoj inovaciji - pametnoj utičnici za inteligentno upravljanje kućanskim aparatima.