25 FPS: filmski eksperimenti u zagrebačkom SC-u

Program 14. međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, sinoć otvorenog u zagrebačkom Kinu SC, ove godine naginje dokumentaristici. Iako pravih dokumentaraca zapravo nema, filmovi se mahom bave temama koje su društveno aktualne i angažirane.

Festival 25 FPS, što znači 25 sličica u sekundi, u natjecateljskom programu donosi 26 filmova koji, na granici s dokumentarcima, pokušavaju odgovoriti na izazove svijeta u kojemu živimo.

Ove godine primijetili smo da ima puno angažiranih tema koje pokušavaju odgovoriti na niz pitanja – od identitetskih do rasnih. Filmovi pokušavaju artikulirati te teme kroz inovativno istraživanje forme,  komentira selektorica festivala Sanja Grbin.

Filmovi pokrivaju širok spektar tema: od pitanja roda i seksualnosti pa do migracija i prenošenja vijesti o njima prenose u medijima i na društvenim mrežama.

Bit će teško i izazovno suziti izbor. Mnogo je jakih tema. Izvrsno je to što ima toliko različitih izričaja,  kaže članica žirija, videoumjetnica Jesse McLean.

Ne festivalu je predstavljena i monografija poznatoga srbijanskog redatelja Slobodana Šijana o Tomu Gotovcu: Razdoblje Gotovčeva života u Beogradu mi je bilo zanimljivo budući da je dosta stvari o tome nepoznato u Hrvatskoj, kao što je i u Beogradu nepoznato ono što je radio u Zagrebu. Tu je postojala pukotina – nešto što je nedostajalo,  objašnjava redatelj i filmski kritičar Slobodan Šijan.

Publiku očekuje 45 kratkometražnih, nezavisnih i nekomercijalnih filmova koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, a zagrebačku premijeru imat će čak šest radova hrvatskih autora.

Festival će se, osim u zagrebačkom SC-u, održati i u Art-kinu u Rijeci - ondje će gostovati od 2. do 3. listopada, a 5. listopada izbor iz programa 25 FPS prikazat će se i u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani.