Rasplesane 'Brodolomke' na terapiji

Na koprivničkim kazališnim daskama preksinoć su premijerno zaživjele 'Brodolomke', koje večeras stižu u Karlovac, a već su sutra i pred zagrebačkom publikom u kazalištu Vidra.

One nemaju veze s brodovima, a nisu im ni sve lađe potonule iako su sve četiri stigle u Kliniku za odvikavanje od alkoholizma. Premda su sve 4 'brodolomke' nasukane na isti klinički otok u borbi protiv alkohola, snagu su pronašle u terapiji plesom. Umorne jesmo, muskulfiber imamo, ali iz dana u dan, kako su probe išle, mi smo na sebi vidjele promjene,  kaže glumica Sanja Milardović.

Terapija plesom, kojom otklanjaju stres, istinit je događaj u životu ovih glumica: Kolegica Daria Lorenci ima, naime, plesno-dramsku radionicu za nas glumice s posebnim radnim vremenom. Organizirala je radionice ujutro, zbog naših obaveza, proba i snimanja, s koreografkinjom Ileonom Cvitić i nama je to toliko bilo lijepo da smo se vratile u djetinjstvo i poželjele napraviti predstavu u kojoj možemo plesati,  priča glumica Ecija Ojdanić.

Na ovom su projektu snage spojili Kazalište Moruzgva i Ludens teatar prema ideji glumice Ane Harmander Maras, koja je napisala tekst. To je više predstava o ženskoj slabosti koju mi svi prepoznajemo kao nešto svakodnevno i vrlo intimno. Taj materijal, koji je izlazio iz izvođača i svih nas, nešto je s čim se mi svi bavimo i u osobnom životu,  ističe dramaturginja Ana Tonković Dolenčić.

Muške snage na sceni utjelovljuje u ulozi trenera Luka Petrušić, a iza pozornice redateljsku palicu drži Krešmir Dolenčić: Posebno me veseli raditi u kazalištu Moruzgva zato što je to jedno sjajno pozicionirano privatno nezavisno kazalište koje donosi teatar po čitavoj Hrvatskoj. Izuzetna je čast raditi na jednom takvom projektu,  napominje Dolenčić.

Kad predstava o gorkom problemu i nasmije, onda je ona i sama terapija za publiku.