Što je nama danas Krleža?

Nijedan simpozij ni okrugli stol nije održan ljetos, na 125. godišnjicu rođenja pisca kojeg se smatra najvećim u hrvatskoj književnosti, pa ne čudi stoga da se u svom opširnom tekstu u Vijencu akademik Krešimir Nemec zapitao: Što je nama danas Krleža?

Možemo li o njemu napokon govoriti bez uobičajenih fraza o prijateljstvu s Titom, crnom Mercedesu, vozaču, kućnoj pomoćnici, salonskom komunizmu i sumnjivom hrvatstvu?

Miroslav Krleža živio je dovoljno dugo i napisao dovoljno veliko djelo da u više od pola stoljeća burne hrvatske povijesti u kojoj je bio književno aktivan – bude i podmuklo napadan i neukusno hvaljen.

I danas je još uvijek – misli Krešimir Nemec – prerano za posve neopterećeno čitanje njegove literature, pogotovo ako imamo na umu fatalnu podijeljenost nacije o gotovo svakom pitanju.

Hoćemo li stoga morati čekati neku novu Krležinu obljetnicu zapitali smo se u reportaži emitiranoj u emisiji Pola ure kulture koju možete pratiti srijedom na HRT1 te na multimedijskoj usluzi HRTi u svako doba: